Hlavní obsah

Gates: Bohaté země se mohou vrátit do normálu koncem roku 2021

Washington

Bohaté země by se mohly přiblížit k předpandemickému stavu koncem příštího roku. V rozhovoru s listem The Wall Street Journal (WSJ) to v úterý řekl spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates. Odhad ovšem podmínil tím, že bude široce dostupná účinná vakcína proti covidu-19.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Bill Gates

Článek

„Koncem příštího roku by se situace mohla vrátit víceméně do normálu, tedy v nejlepším možném případě,” uvedl čtyřiašedesátiletý Gates na virtuálním summitu generálních ředitelů pod záštitou WSJ.

„Stále nevíme, zda tyto vakcíny budou fungovat,” poznamenal. „Navýšení kapacit zabere nějaký čas. Také rozdělení v rámci USA a mezi Spojenými státy a dalšími zeměmi bude velkým zdrojem svárů,” dodal.

Koronavirus jsem nestvořil, popřel Bill Gates konspirační teorie

Koktejl

Gates, kterému Microsoft vydělal jmění, dosud vložil 36 miliard dolarů (823,8 miliardy korun) do Nadace Billa a Melindy Gatesových, která se zaměřuje na boj s extrémní chudobou a špatnou zdravotní péčí. Šestnáct farmaceutických firem v září s nadací podepsalo dohodu, čímž se podle Gatese zavázaly, že bezprecedentně zvýší produkci a zajistí, aby se vakcína dostala do obecné distribuce co nejdříve.

Za favority v závodu o schválení vakcíny na Západě jsou označovány látky vyvíjené americkou farmaceutickou společností Pfizer ve spolupráci s německou biotechnologickou firmou BioNTech a britskou AstraZenecou ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity.

Když se nenecháte očkovat, epidemie nezmizí, vzkazuje Prymula

Domácí

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus v úterý uvedl, že vakcína proti covidu-19 by mohla být připravená už koncem letošního roku.

Ruské a čínské vakcíny nemusí být špatné, ale chybí testování

„Také jednáme s Ruskem a Čínou,” uvedl Gates. „Žádná z jejich vakcín ale není ve třetí fázi testů, na které by dohlížel vysoce uznávaný regulátor,” dodal.

Rusko se v srpnu stalo první zemí na světě, která schválila protikoronavirovou vakcínu. Látka byla testována na lidech méně než dva měsíce a rozsah a dostatečnost testů zpochybnili západní experti. Podle některých Rusko v této otázce před vědou a bezpečností upřednostňuje národní prestiž.

Ruská vakcína prý bez vedlejších účinků

Zahraniční

Gates prohlásil, že z vědeckého hlediska jsou ruské a čínské vakcíny naprosto opodstatněnými projekty, avšak absence respektované studie z třetí fáze testování může snížit atraktivitu těchto vakcín v zahraničí. „Západní firmy mají náskok v provádění této třetí fáze testů, takže pokud vyjdou a (vakcíny) budou nabízeny za nízkou cenu, tak pochybuji, že se z Číny a Ruska bude vyvážet hodně vakcín,” řekl.

V USA je nyní podle Gatese nutné snížit váhavost a dosáhnout toho, aby se lidé nechali očkovat, až bude vakcína dostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám