Hlavní obsah

Demokracie po celém světě je zpochybňována, varuje Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní pravidla demokracie jsou v ohrožení. Nejen ve Spojených státech, ale po celém světě, varoval bývalý americký prezident Barack Obama. Reagoval tak na výsledky amerických průběžných voleb, ve kterým získalo mandát přes 170 republikánských politiků, kteří zpochybňují výsledky prezidentských voleb z roku 2020. Ty jejich lídr Donald Trump prohrál.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident Barack Obama

Článek

„Nejen v USA, ale po celém světě jsou zpochybňovány základní zásady demokracie. Nevedeme spory o politiku, ale o pravidla hry, s nimiž jsme dříve všichni souhlasili, že ano? Představa byla, že uspořádáme volby a ten, kdo získá nejvíce hlasů, tak vyhraje. Poražený přizná prohru, vrátí se a pokusí se vyhrát příště,“ řekl Obama ve vysílání posledního dílu pořadu Daily Show with Trevor Noah.

Moderátor se ho dotázal, jak se cítí, když ho Demokratická strana musela nasadit do předvolební kampaně téměř v každém státě, aby tamním kandidátům pomohl. Navzdory tomu, že demokraté udrželi většinu v Senátu, totiž ztratili kontrolu nad Sněmovnou.

Biden: Američané potvrdili, že chtějí zachovat demokracii

Amerika

Především ale v průběžných volbách všeho druhu zvítězilo 176 kandidátů Republikánské strany, které média označují za takzvané „election deniers“, tedy „popírače voleb“.

Otevřeně totiž neuznávají výsledky prezidentského klání z roku 2020, kdy úřadující prezident Donald Trump prohrál s Joe Bidenem.

Navzdory absenci důkazů o jakémkoli rozšířeném či systémovém falšování voleb, velká část Trumpových fanoušků dodnes „hovoří o ukradení voleb“. Tato skutečnost se rovněž loni 6. ledna promítla při bezprecedentním útoku na budovu Kapitolu, v jehož souvislosti zemřelo pět lidí.

„Nyní tu z několika různých důvodů vidíme takový plíživý pocit, že když výsledek není takový, jaký chceme, tak si můžeme dělat, co chceme, a říkat, co chceme, abychom vyhráli. To je velmi nebezpečné. Neděje se to jenom v USA, ale když se to děje v USA, vysílá to signál do celého světa, který oslabuje demokracii. Proto si myslím, že je tak důležité, abychom si doma udělali pořádek,“ pokračoval Obama.

Rozhodnuto. Sněmovnu reprezentantů ovládli republikáni

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám