Hlavní obsah

Bílý dům a republikáni se blíží dohodě o navýšení dluhového stropu

Washington

Bílý dům a republikánští zákonodárci se přiblížili dohodě o navýšení dluhového stropu Spojených států, která by odvrátila hrozící platební neschopnost federální vlády. Napsal to list The New York Times (NYT) s odvoláním na své zdroje a v podobném duchu informuje také agentura Reuters. Dluhový strop by se měl podle rýsující se dohody navýšit na dva roky, zároveň by měly být během tohoto období omezeny federální výdaje téměř ve všech oblastech, kromě armády a veteránů.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Americký prezident Joe Biden na návštěvě Severního Irska v Belfastu

Článek

Podrobnosti ještě nejsou doladěny, ale vyjednavači diskutují o  kompromisu, který by republikánům umožnil poukázat na snížení některých výdajů a demokratům říci, že dosáhli ochrany proti velkým škrtům, píše NYT. V posledních týdnech se obě strany snaží najít oboustranně přijatelné řešení, což je velmi složité i vzhledem k rozložení sil v  Kongresu.

Vyjednávání pokračují a zástupci obou stran se dohadují o zásadních detailech, které by mohly rozhodnout o uzavření dohody, napsal americký deník. Šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy v noci na dnešek podle Reuters uvedl, že vyjednávači budou pracovat na dosažení dohody tak dlouho, dokud jí nedosáhnou.

Americký dluhový limit činí aktuálně 31,4 bilionu dolarů (asi 690  bilionů Kč), přičemž hospodaření státu na něj narazilo už v lednu a od té doby ministerstvo financí spoléhá na krizová opatření. Na vyřešení situace nezbývá mnoho času, neboť vláda by podle ministerstva financí nemusela být schopna splácet své účty už 1. června a jakákoli dohoda musí projít Kongresem.

Kongres v americkém systému stanovuje limit pro zadlužení státu, jenž už byl mnohokrát navýšen či pozastaven kvůli neustálým rozpočtovým schodkům za demokratických i republikánských prezidentů. Ještě nikdy se nestalo, že by USA na strop narazily a přestaly být schopny pokrývat své závazky. Takový scénář by měl podle prognóz dramatické dopady nejen na americkou, ale i světovou ekonomiku.

DeSantis vstoupil do boje o Bílý dům. O nominaci se utká s Trumpem

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám