Hlavní obsah

DeSantis vstoupil do boje o Bílý dům. O nominaci se utká s Trumpem

Guvernér státu Florida Ron DeSantis ve středu vstoupil do boje o nominaci Republikánské strany do amerických prezidentských voleb. Čtyřiačtyřicetiletý politik podal příslušné dokumenty, oznámila podle agentury Reuters federální volební komise.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Ron DeSantis

Článek

Volby se uskuteční v roce 2024 a DeSantisovým hlavním soupeřem o republikánskou nominaci bude bývalý prezident Donald Trump.

DeSantis je považován za hlavního a podle některých komentářů jediného vážného Trumpova konkurenta v souboji o republikánskou nominaci. K Trumpovi má programově velmi blízko, podobný je i jeho politický styl.

Vzděláním právník byl před nástupem do funkce guvernéra od roku 2013 jedním z kongresmanů za Floridu. Po studiích byl důstojníkem amerického námořnictva, sloužil v právním odboru. Zúčastnil se války v Iráku.

Guvernérem Floridy se DeSantis stal v lednu 2019, když ve volbách na podzim 2018 svedl těsný souboj s demokratem Andrewem Gillumem. Zvítězil jako blízký spojenec prezidenta Trumpa, který jej také podporoval. Podruhé kandidoval ve volbách v roce 2022. V těch pak tehdy již jako populární guvernér porazil svého demokratického vyzyvatele Charlieho Crista.

Již v té době se o DeSantisovi hovořilo jako o budoucím kandidátovi v prezidentských volbách v roce 2024. Loni v listopadu se Trump v rozhovoru v televizi Fox pokusil DeSantise odradit od kandidatury. „Myslím, že by to od něho byla chyba. Myslím, že by se to (stranické) základně nelíbilo,“ řekl Trump a mimo jiné varoval, že by o politikovi zveřejnil nelichotivé informace. „Vím toho o něm víc než kdokoliv jiný - možná víc než jeho manželka,“ řekl Trump bez dalších podrobností. Později také DeSantise označil za „průměrného“ guvernéra, kterému chybí „loajalita“.

Synovec Kennedyho chce kandidovat na prezidenta

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám