Hlavní obsah

Biden přiznal obavy: Chaos ve sněmovně může ohrozit pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden ve středu přiznal obavy, že by hledání nového předsedy Sněmovny reprezentantů mohlo ohrozit poskytování pomoci Ukrajině. Vyzval republikány, aby přestali bojovat mezi sebou a podpořili „mimořádně důležitou pomoc Ukrajině“. Prezident oznámil, že by mohl brzy pronést projev o potřebě pomáhat Ukrajině ve válce s Ruskem.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Prezident USA Joe Biden

Článek

„Vyvolává to ve mně obavy,“ odpověděl podle The Guardian Biden na otázku novináře, zda by odvolání Kevina McCarthyho z postu předsedy Sněmovny reprezentantů mohlo ohrozit pomoc Ukrajině.

Biden se však hned snažil obavy mírnit slovy: „Ale vím, že je tu většina kongresmanů ve sněmovně i v senátu z obou partají, kteří řekli, že podporují pomoc Ukrajině.“

O místo nového předsedy však má zájem velmi konzervativní republikán Jim Jordan, který byl vždy skeptický k pomoci Ukrajině: „Jsem proti. Hlavním tématem, které zatěžuje mysl Američanů, není Ukrajina. Je to situace na hranicích (s Mexikem) a zločin na ulicích.“

Americký chaos. Republikáni jsou v šoku z náhle odvolaného šéfa Sněmovny

Amerika

Prezident Biden upozornil, že by mohl zajistit další pokračování pomoci napadené zemi vydáváním prezidentských dekretů bez schválení Kongresu.

Spojené státy teprve o víkendu odvrátily hrozbu tzv. shutdownu, kdy by administrativa nemohla čerpat další prostředky, protože by narazila na strop výše zadlužení. To by zastavilo nejen financování řady úřadů, ale také by nebylo možné pomáhat Ukrajině. McCarthy vyjednal dohodu o dočasném financování, která však vedla radikální republikány k tomu, aby navrhli jeho odvolání.

Zájem kandidovat má i Steve Scalise, který zdůrazňuje, že má větší zkušenosti, protože byl po deset let v týmu, kteří vedli republikány ve sněmovně. I Scalise je tvrdý konzervativec, má však zdravotní potíže, chodí o holi poté, co byl postřelen radikálem v roce 2017, když kongresmani hráli baseball, a trpí rakovinou.

Dočasný rozpočet, který schválil Kongres, nepočítá s pomocí Ukrajině

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám