Hlavní obsah

Dočasný rozpočet, který schválil Kongres, nepočítá s pomocí Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americkým zákonodárcům se v sobotu na poslední chvíli podařilo schválit dočasný rozpočet na následujících 45 dní, který oddálil hrozbu takzvaného shutdownu, jenž by ochromil chod federálních úřadů. Rozpočet však nepočítá s výdaji na pomoc Ukrajině, proti kterým se ostře stavělo radikální křídlo republikánské strany ve Sněmovně reprezentantů. Prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby pomoc Ukrajině dodatečně schválil novým zákonem.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Nemůžeme za žádných okolností umožnit to, aby americká podpora Ukrajině byla přerušena,“ uvedl Biden s tím, že věří, že Kongres finance na podporu Ukrajiny zajistí zvláštním zákonem.

„Předpokládám, že předseda Sněmovny reprezentantů dodrží svůj závazek pomoci ukrajinskému lidu a zajistí pokračování podpory Ukrajině v její kritické situaci,“ zmínil Biden. Stejný požadavek vzešel i od vedení demokratů ve Sněmovně reprezentantů. V dolní komoře Kongresu drží většinu republikáni.

Poté, co neuspěl s několika návrhy rozpočtu, dokázal předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy v sobotu na poslední chvíli získat dostatečnou podporu pro schválení dočasných financí, jež zajistí chod vládních úřadů a institucí v následujících 45 dnech. Američtí zákonodárci tím získali dodatečný čas pro to, aby přijali dlouhodobý rozpočet pro nový fiskální rok, který v zemi započal 1. října.

Kongres odvrátil shutdown, ochránil výplaty statisíců Američanů

Amerika

Dočasný rozpočet kromě balíčku pomoci Ukrajině, jenž odmítlo radikální křídlo republikánů, také nezahrnuje výdaje na ochranu jižní hranice s Mexikem, kterou naopak skupina republikánů požaduje. Rozpočet naopak počítá se zvýšenými výdaji na pomoc při přírodních katastrofách, který byl klíčový pro Bílý dům.

Server CNN uvádí, že doposud americký Kongres schválil na pomoc Ukrajině okolo 113 miliard dolarů (v přepočtu přes 2,6 bilionu korun). Biden v srpnu požádal Kongres, aby schválil dodatečných 24 miliard dolarů. Za pokračování finanční pomoci lobboval ve Spojených státech při státní návštěvě v září také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

McCarthy ve vratké pozici

Návrh dočasného rozpočtu prošel v dolní komoře Kongresu většinou 335 hlasů, pro se vyjádřila drtivá většina demokratů, naopak 90 zákonodárců z řad republikánů bylo proti. McCarthy před hlasováním o návrhu vyzval obě strany, aby odhodily své stranické rozepře.

Tím, že ale pro schválení rozpočtu obešel část svých spolustraníků, se McCarthy vystavil hrozbě odvolání z funkce. Část republikánů ve Sněmovně reprezentantů se vyjádřila, že pokud by rozpočet prosadil s podporou demokratů, je jeho pokračování v čele dolní komory neudržitelné.

„Pokud mě někdo chce odstranit z funkce, protože se snažím chovat dospěle, ať se o to pokusí,“ uvedl k tomu McCarthy.

Pokud by ke schválení rozpočtu nedošlo, vládní úřady a instituce ve Spojených státech by musely fungovat v omezeném režimu. Zavřena by zůstala muzea, národní parky, výzkumná centra či zdravotnická zařízení financována vládou. Statisíce státních zaměstnanců by také zůstaly doma na neplaceném volnu.

140 000 pokusů o přechod hranice do USA za dva týdny. Situace ohrožuje už i pomoc Ukrajině

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám