Hlavní obsah

Americký chaos. Republikáni jsou v šoku z náhle odvolaného šéfa Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká politická scéna se jen pomalu vzpamatovává ze šoku, který vyvolalo úterní bezprecedentní sesazení republikána Kevina McCarthyho z čela Sněmovny reprezentantů. Nejde ani tak o to, že je to poprvé v historii země. Především vůbec není jasné, kdo by jej mohl nahradit. Republikánská většina kandidáta zatím hledá marně, nominant menšinových demokratů je předem bez šance. A to vše v situaci, kdy fungování vládních úřadů zajišťuje jen dočasný provizorní rozpočet.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Sesazený šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy odchází, zatímco personál balí vlajku, kterou za sebou měl během projevu

Článek

Odvolání McCarthyho, které umožnilo nepravděpodobné dočasné spojenectví radikálních republikánských konzervativců a demokratů, si mnozí z nich nepokrytě užívali.

„Ať se utápí ve svém prasečím chlívku neschopnosti,“ řekla například na adresu republikánů demokratická kongresmanka Pramila Jayapalová. Její partaj místo toho nyní znovu navrhne svého kandidáta Hakeema Jeffriese.

Matematika aktuálního rozložení sil ve 435členné dolní komoře Kongresu ale jasně říká, že ze strany demokratů je to jen vzletné gesto. Republikáni mají 221 křesel, demokraté 212 a dvě momentálně neobsazená křesla po rezignaci jednoho republikána a jednoho demokrata.

„Na základě mých rozhovorů s bývalým prezidentem jsem si celkem jistý, že děláme správnou věc,“ řekl doslova lídr lídr konzervativních rebelů Matt Gaetz, když v úterý spolu s dalšími sedmi republikány a demokraty zpečetil McCarthyho politický osud.

Hlavním argumentem radikálů okolo Gaetze bylo, že McCarthy uzavírá s demokraty neprůhledné zákulisní dohody (včetně jednání o pomoci Ukrajině). Demokraté ale nakonec oslabeného republikánského šéfa Sněmovny nezachránili, ačkoliv se o tom nějaký čas spekulovalo.

Klíč ke zvolení nového předsedy Sněmovny reprezentantů tak stále drží rozhádaná republikánská strana. Ta nyní stojí před otázkou za milion - najít kandidáta, který by uspokojil stranickou většinu, která podržela McCarthyho, i hrstku rebelů, kteří jej sestřelili.

Ačkoliv zatím není jisté, kdo by to měl být, jména možných kandidátů už v amerických médiích kolují. Jako první se nabízí druhý nejvýše postavený republikán ve Sněmovně, lídr stranické většiny Steve Scalise. Ten zatím reagoval opatrně s tím, že dosud „neučinil žádné prohlášení“, ale také pro jistotu poznamenal, že se cítí být fit, navzdory tomu, že se léčí s rakovinovým onemocněním bílých krvinek. Do karet mu může hrát to, že Gaetz se o něm vyjadřoval smířlivěji než o McCarthym.

Uvažuje se i o konzervativních kongresmanech Chipu Royovi, Jimi Jordanovi, Tomu Emmerovi, kteří mají z hlediska sjednocení republikánů vhodný profil - patřili od začátku k hlasitým McCarthyho kritikům, ale nakonec se v posledním hlasování postavili na jeho stranu.

Zoufalství, jakému republikáni nyní čelí, odráží i fakt, že mezi nominanty na nového šéfa Sněmovny je i exprezident Donald Trump. „Nejlepší prezident mého života, má prokazatelné výsledky v tom, že postavil Ameriku na první místo, a díky němu bude Sněmovna opět skvělá,“ vysvětlil svůj návrh republikánský kongresman Troy Nehls. Exprezidenta na uvolněnou židli po McCarthym navrhne i další republikán Greg Steube.

Kandidatura Trumpa na tento post se zdá popravdě dost přitažená za vlasy (při volbě McCarthyho v lednu dostal jeden hlas), ačkoliv je možná, když pravidla výslovně nevyžadují, aby byl předseda Sněmovny zvoleným kongresmanem. Bývalý šéf Bílého domu, který nyní svůj čas dělí mezi soudní stání a kampaň za znovuzvolení do prezidentského úřadu, už loni řekl, že o post předsedy Sněmovny zájem nemá.

S nynějším chaosem v dolní komoře Kongresu má však společného hodně. „Exprezident Donald Trump překreslil politickou mapu způsobem, který toto historické hlasování umožnil, i když se jeho hnutí MAGA (Make America Great Again, pozn. red) dostalo mimo jeho kontrolu,“ shrnula to stanice ABC. Ačkoliv se jak McCarthy, tak lídr republikánských rebelů Matt Gaetz počítají k Trumpovým spojencům, málokdo rozporuje, že nynější vyhrocené spory uvnitř republikánské strany jsou spjaté právě s exprezidentem, který má na směřování partaje stále určující vliv.

Sám exprezident Donald Trump se alespoň navenek k žádnému z republikánských táborů ve Sněmovně nepřiklonil. „Proč republikáni vždy bojují mezi sebou?“ tázal se naopak na své síti Truth Social před osudovým hlasováním.

McCarthy zvažuje odchod

Mezi republikány se na křeslo předsedy nemluví o Patricku McHenrym, velkém McCarthyho spojenci, který byl zatím vedením Sněmovny pověřen. Jako dočasný předseda však může fakticky pouze přerušovat jednání a schvalovat nominace řečníků, podotkla stanice CNN.

První krok McHenryho v nové roli byl přitom poměrně bizarní - vyzval demokratku Nancy Pelosiovou, která v čele Sněmovny stála až do ledna 2023, aby už konečně vyklidila kancelář.

Sněmovní pravidla by teoreticky umožňovala i opětovnou kandidaturu McCarthyho, ten to však rovnou vyloučil. Nyní je spíš otázkou, zda nerezignuje i na své místo kongresmana. „Ještě uvidím,“ komentoval nyní tuto možnost podle webu The Hill.

Mnohem zásadnější je ale otázka, jaká bude další budoucnost celé americké politické scény. Reportér stanice BBC popsal, jak bezprostředně po sesazení McCarthyho nastoupil do výtahu se dvěma demokratickými zákonodárci. „Nechť započne občanská válka,“ glosoval situaci jeden z demokratů. Jeho kolega se tomu zasmál jako dobrému vtipu.

Historické hlasování. McCarthy byl odvolán z čela Sněmovny reprezentantů

Zahraniční

Dočasný rozpočet, který schválil Kongres, nepočítá s pomocí Ukrajině

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám