Hlavní obsah

Americké zbrojovky budou muset přidat

Spojené státy poslaly na Ukrajinu zhruba třetinu svých protitankových střel Javelin a pociťují i snížení zásob protiletadlových raketových kompletů Stinger. Doplnění by podle listu The Jerusalem Post trvalo při současném tempu výroby 32 měsíců. Američtí zbrojaři tak budou muset výrazně rozšířit a především zrychlit výrobu.

Foto: Foto Profimedia.cz

Systém M142 HIMARS na základně na Floridě.

Článek

Podle senátora Richarda Blumenthala (demokrat za Connecticut) by výroba tisícovky javelinů za stávajících podmínek trvala zhruba rok.

Společně s dalšími členy Kongresu vyzval administrativu Joea Bidena, aby uplatnila zákon o obranné výrobě z dob studené války, který umožňuje nařídit společnostem výrobu nezbytnou pro zajištění bezpečnosti USA.

„Jinak nám tyto důležité zbraně dojdou,“ varoval Blumenthal.

Američané učí Ukrajince ovládat těžké zbraně na základnách v Německu

Evropa

Bílý dům až dosud tvrdil, že na Ukrajinu a spojencům posílal zbraně z armádních zásob.

Pentagon pak ujišťoval, že dodávky obranné schopnosti americké armády neovlivňují.

Názor nezměnil, ani když prezident Biden požádal Kongres o 33 miliard dolarů (766,6 mld. Kč) na pomoc Kyjevu, především vojenskou, což přibližně odpovídá třetině ruského vojenského rozpočtu.

Skupina senátorů naléhá na uplatnění zákona o obranné výrobě z dob studené války

Bagatelizaci problému odmítl podle listu také Greg Hayes, generální ředitel společnosti Rayethon, která javeliny i stingery vyrábí.

„Zvýšení výroby nám trochu potrvá. Musíme shánět některé komponenty. Ministerstvo obrany totiž nenavyšovalo objednávku už 18 let,“ řekl podle webu Defence News.

Američané budou muset také zkontrolovat stavy houfnic. Ministerstvo obrany jich Ukrajincům předalo už 80 ze slíbených 90 a k tomu také téměř 90 tisíc dělostřeleckých granátů.

Součástí dodávek je také zaškolení na amerických základnách v Německu, jež naváže na počáteční výcvik, který ukrajinské síly již absolvovaly jinde.

Ukrajina žádá i raketomety

Podle webu k tomu patří i školení v používání radarových systémů a obrněných vozidel, které mají na starosti příslušníci Floridské národní gardy, jež působila na Ukrajině až do února, kdy začala ruská invaze.

Na Ukrajině operují elitní jednotky zemí NATO, tvrdí tisk

Válka na Ukrajině

Kromě toho náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj při rozhovoru s Markem Milleym, nejvýše postaveným americkým generálem a šéfem sboru náčelníků štábů, požádal o dodávky moderních raketometů M142 HIMARS a M270 MLRS.

Zalužnyj si přitom postěžoval na následky nasazení ruských střel s plochou dráhou letu, které ničí logistické cesty vojenské pomoci. Zdůraznil, že právě proto považuje otázku poskytnutí amerických raketometů za klíčovou.

Skryté za tajemnými zkratkami

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System, vysoce pohyblivý dělostřelecký raketový systém) je lehký salvový raketomet vyvinutý v USA v 90. letech minulého století.
Americká armáda jej použila mj. v Afghánistánu či Iráku. Nasazen byl také v Sýrii, kde z něj vojáci pálili proti pozicím teroristického Islámského státu.
Rakety Block IA odpalované z M142 HIMARS mají dostřel až 300 kilometrů.
Jeho starší bratr M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System, vícenásobný systém odpalování raket) je americký samohybný obrněný salvový raketomet, který se začal používat již v roce 1980.
Odpaluje rakety země-země a taktické střely ATACMS. Může používat také rakety s bojovou hlavicí na principu kazetové munice, která nad prostorem cíle rozmetá větší množství výbušných náloží.
Obsahuje celkem 12 raket ve dvou blocích po šesti. Posádka složená z řidiče, střelce a velitele může bez nutnosti opuštění kabiny odpálit všech 12 raket do 60 sekund.

Reklama

Výběr článků

Načítám