Hlavní obsah

Američané učí Ukrajince ovládat těžké zbraně na základnách v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy začaly s výcvikem ukrajinských vojáků na základnách v Německu, řekl v pátek mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. Souvisí to s použitím nových zbraní, které Západ posílá na Ukrajinu, aby se mohla bránit před ruskou agresí.

Foto: Profimedia.cz

Americká houfnice M198

Článek

Výcvik v Německu „naváže na počáteční dělostřelecký výcvik, který ukrajinské síly již absolvovaly jinde“. Vojáci se začínají školit v používání radarových systémů a obrněných vozidel.

Školí je příslušníci Floridské národní gardy, která působila na Ukrajině až do února, kdy začala ruská invaze. Kirby prohlásil, že shledání vojáků, kteří se poznali ještě před válkou, bylo velmi emotivní.

Spojené státy původně dodávaly na Ukrajinu především ruční protiletadlové řízené střely Stinger a protitankové rakety Javelin.

USA nevěří, že Rusové použijí jaderné zbraně

Zahraniční

Pak začaly dodávat i malé ozbrojené drony Switchblade. Nakonec ale vyhověly žádosti Kyjeva o dodání těžkých zbraní, aby se zastavil ruský postup na Donbasu.

Podle Ukrajinské pravdy jsou v Evropě ještě dvě další místa, kde se cvičí ukrajinští vojáci ve využívání výzbroje dodané ze zahraničí.

Těžké zbraně

Americká námořní pěchota poskytla ukrajinským silám 90 tažených houfnic M198 ráže 155 mm s dostřelem podle délky hlavně od 22,5 do 40 km.

Spolu s nimi je dodáváno 184 tisíc dělostřeleckých nábojů, uvedla stanice CNBC. Dodáno s nimi bylo 75 vozidel, které je mohou táhnout.

Spojené státy dodaly také na Ukrajinu 200 obrněných transportérů M113. Dodáno bylo také sto kolových průzkumných obrněných vozidel s vysokou průchodností a 75 taktických vozidel.

Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje 73 procent Američanů

Amerika

USA už dříve uvedly, že výcvik Ukrajinců začal mimo území USA, ale místo neoznámily.

Podle amerického ministerstva obrany ruská ofenzíva na Donbase postupuje výrazně pomaleji, než bylo v představách Moskvy.

Podle představitele Pentagonu jsou ruské jednotky „alespoň několik dní pozadu vůči stavu, kde chtěly být“. Může za to i houževnatý vzdor ukrajinských jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám