Hlavní obsah

Trump trvá na tom, že volby byly zfalšované a on je vyhrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek vyzval své zastánce, aby „zvrátili” výsledek prezidentských voleb, ve kterých už před více než dvěma týdny americká média přisoudila vítězství jeho soupeři a kandidátovi demokratů Joeu Bidenovi. Bez jakýchkoliv důkazů pak znovu nazval hlasování podvodným, napsaly agentury AP a AFP.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Trump se měl ve čtvrtek v Pensylvánii za doprovodu svého právního zástupce Rudyho Giulianiho osobně zúčastnit setkání s místními republikánskými zákonodárci. Cestu nakonec zrušil, k účastníkům akce však promluvil z telefonu, který Giuliani přidržel u mikrofonu.

„Demokraté tyhle volby prohráli. Podváděli. Byly to podvodné volby,” řekl Trump. „Tyto volby jsme jednoduše vyhráli. Zvítězili jsme s náskokem,” zopakoval svá tvrzení z předchozích týdnů a dodal, že „je třeba zvrátit jejich výsledek”.

AP připomněla, že Pensylvánie v úterý oficiálně potvrdila Bidenovo vítězství v tomto státě a Trump ve stejný den pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci novému prezidentovi. Za „zřejmého vítěze” voleb Bidena označila i federální vláda.

Pensylvánie potvrdila výsledky prezidentských voleb. Zvítězil Biden

Volby USA

Pensylvánské volební úřady i mezinárodní pozorovatelé trvají na tom, že neexistují žádné důkazy o rozsáhlých volebních podvodech. Trumpova kampaň v několika státech napadá soudními žalobami legitimitu voleb – zatím bez úspěchu – a prezident nadále ujišťuje, že hodlá s právními bitvami pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám