Hlavní obsah

Biden: Jsme majákem demokracie, Trump by neměl na inauguraci chybět

Novinky, Daniel Drake
Washington

Přesně za měsíc se bude ve Washingtonu konat inaugurace nového prezidenta, kterým by se už téměř jistě měl stát Joe Biden. Odcházející šéf Bílého domu Donald Trump zatím výsledky voleb stále neuznal a svoji účast na inauguraci nepotvrdil. Podle Bidena bude celý svět předání moci sledovat, a proto by u toho Trump neměl chybět.

Foto: Mike Segar, Reuters

Joe Biden

Článek

Inaugurace je na programu 20. ledna 2021. V minulosti šlo vždy o velké události, kdy se do hlavního města Spojených států sjely stovky tisíc Američanů z různých koutů země, aby mohly na vlastní oči sledovat složení prezidentského slibu.

Pandemie koronaviru takové plány ale překazila. Většina akce se bude konat virtuálně. Biden už své příznivce vyzval, aby si v rámci svého vlastního zdraví inauguraci radši pustili v televizi. Dá se předpokládat, že fyzicky bude na místě jen nejbližší okruh nově zvoleného prezidenta.

Předání moci jako princip demokracie

Nepsaným pravidlem je, že se události účastní také předchůdce (či předchůdci) nového nájemníka Bílého domu. Považuje se to za symbolický akt takzvaného „klidného předání moci“ (angl. peaceful transition of power).

Jsme majákem demokracie už dvě stě let a poklidné předání moci, od jednoho člověka k druhému, od jedné strany k druhé, je naším základem.
Joe Biden, zvolený prezident USA

Jenže Donald Trump zatím nepotvrdil, zda se inaugurace zúčastní. Výsledky voleb totiž neuznává a považuje se za vítěze.

„V osobní rovině mi na tom nezáleží. Ale tady jde o historii. Jsme majákem demokracie už dvě stě let a poklidné předání moci, od jednoho člověka k druhému, od jedné strany k druhé, je naším základem,“ řekl Biden v pořadu Stephena Colberta.

Biden představil další členy své administrativy

Amerika

Biden apeloval, že celý svět bude Ameriku příští měsíc sledovat a Trumpova nepřítomnost na inauguraci by mohla být v zahraničí vnímána negativně.

„Musíš kandidovat, dědo”

Osmasedmdesátiletý politik v rozhovoru také poodkryl detaily o tom, proč se rozhodl na funkci prezidenta znovu kandidovat. Biden se totiž o nejvyšší funkci ucházel už dvakrát. V roce 1988 a v roce 2008, kdy do Bílého domu nakonec usedl jako viceprezident Barracka Obamy.

Joe Biden bude prezidentem USA

Volby USA

V rozhovoru nyní prozradil, že už neměl plánu se o vysokou politiku znovu pokoušet. V roce 2015 podlehl jeho nejstarší syn Beau rakovině, což Bidena velmi poznamenalo.

Foto: Obama White House Archive

Joe Biden se svým zesnulým synem Beauem

Za zlomový okamžik označuje sjezd neonacistů před třemi lety ve městě Charlottesville, kterého se účastnily různé neofašistické skupiny a lidé hlásající rasovou nadřazenost bělochů.

Vykřikovali antisemitská hesla jako „Židé nás nenahradí“, „Krev a půda” a nesli vlajky se swastikou a symboly Ku-klux-klanu. Při akci došlo ke konfrontaci těchto ultrapravicových aktivistů se skupinou lidí, kteří proti konání sjezdu protestovali.

Doživotí a navrch ještě 419 let. Porota navrhla trest pro útočníka z Charlottesvillu

Amerika

Jeden z rasistických radikálů najel do protestujícího davu a jednoho člověka zabil. Prezident Trump tehdy podle politologů příliš dlouho váhal s veřejným odsouzením „rasové nadřazenosti”. Nakonec uvedl, že „v obou táborech byli dobří lidé”.

Trump opět otočil: Za násilnosti prý mohou obě strany a i mezi neonacisty jsou dobří lidé

Amerika

„Tehdy jsem pochopil, že se něco změnilo,“ vzpomínal Biden. „Zanedlouho poté mě přijela navštívit moje vnoučata. A můj vnuk řekl: ‚Musíš kandidovat, dědo‘,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám