Hlavní obsah

Volby na Slovensku: Zkuste si sestavit možné koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem sobotních parlamentních voleb na Slovensku se stala s výraznou převahou strana Směr Roberta Fica. Fico tak od prezidentky Zuzany Čaputové dostane první pokus sestavit novou vládou. Už krátce po volbách se mu rýsuje jasná koalice se stranou Hlas-SD a SNS.

Foto: Novinky

Rozdělení křesel ve Slovenském parlamentu

Článek

Směr po sečtení 99 procent hlasů skončil první na pásce s 23,3 procenta hlasů a v slovenské 150členné Národní radě si přisvojí 41 křesel. K většině je potřeba nejméně 76 hlasů.

Koalice Směr, Hlas a SNS

Jako vítěz sobotních voleb dostane Robert Fico od prezidentky Zuzany Čaputové první šanci sestavit vládní kabinet. Pravděpodobně se pokusí utvořit koalici s programově blízkými stranami Hlas-SD Petra Pellegriniho, který skončil ve volbách třetí s 27 křesly, a nacionální Slovenskou národní stranou (SNS) Andreje Danka, která si připsala 10 křesel.

Co znamená Ficův návrat? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Tato koalice by měla ve Slovenské radě celkem 78 poslanců, a mohla by tak vládnout s většinou 3 hlasů.

Pellegrini před volbami uvedl, že premiérem nové vlády bude vítěz voleb. Dával také najevo, že ideologicky má blíž ke Směru, který byl dle průzkumů favoritem. Z této strany také sám vzešel, od Fica se společně s dalšími spolustraníky odtrhl před třemi lety, aby založil vlastní stranu. Nicméně krátce po sobotních volbách uvedl, že vyjednávání o nové vládě budou ještě dlouhá.

Směr má blízko i k SNS, se kterou jej v současnosti spojuje protizápadní smýšlení i orientace na nacionalismus.

Koalice Progresivní Slovensko, Hlas, SaS a KDH

Na druhém místě ve volbách s 17,95 procenta hlasů a 33 křesly skončila strana Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky. V případě Ficova neúspěchu sestavit koalici mohl by Šimečka dostat šanci sestavit vládu s liberálním Křesťanskodemokratickým hnutí (KDH) a stranou Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka.

S menšinou 56 hlasů by k vládní většině ale potřebovali také Pellegriniho Hlas. V takovém případě by měli pohodlnou většinu 83 křesel v Národní radě.

Výsledky voleb na Slovensku 2023

30. září 2023 na Slovensku proběhly předčasné volby do Národní rady SR, původně se měly konat na počátku roku 2024. Vítězem se stala populistická politická strana Směr – sociální demokracie v čele s Robertem Ficem.

Mohlo by vás zajímat:

Tato možnost se od nedělního rána zdá ale jako málo pravděpodobná. Pellegrini před volbami označil možnou vládu PS za experiment, jeho stranu také tvoří bývalí členové Směru, kteří stále mají blízko k Robertovi Ficovi

OLaNO v opozici

Jako čtvrtá v pořadí skončila koalice OLaNO a přátelé, která si připsala 16 křesel. Je přitom téměř jasné, že skončí v opozici, což už před volbami avizoval i její lídr Igor Matovič.

Jako klíčovou podmínku pro vstup do koalice si vymínil schválení svého návrhu odměnit každého občana 500 eury (přes 12 tisíc korun) za účast ve volbách, což ostatní strany odmítly.

VOLEBNÍ STUDIO NOVINEK Z PRAHY A BRATISLAVY

Foto: Novinky

Volby na Slovensku 2023

V neděli v 9:00 začalo speciální volební studio Novinek.cz, vysíláním provázeli z Prahy Eva Mikulecká a z Bratislavy Michael Rozsypal. S odborníky rozebrali výsledky ostře sledovaných slovenských voleb.

Výsledky okomentovali šéfredaktor Práva Petr Šabata, politička a diplomatka Magda Vášáryová, ředitel agentury Focus Martin Slosiarik, novinářky Zuzana Kovačič HanzelováLaura Kello, publicista Tomáš Němeček a politolog Grigorij Mesežnikov.

Reklama

Výběr článků

Načítám