Hlavní obsah

Přestěhovat ambasádu do Jeruzaléma je nebezpečný nápad. Nepodpořil bych to, říká Fischer

Přesunutí české ambasády z izraelského Tel Avivu do Jeruzaléma by Pavel Fischer, který se v lednu bude ve volbách ucházet o post prezidenta, v případě usednutí na Hradě nepodpořil. Je to podle něj velmi nebezpečný nápad připomínající „chození se sirkami okolo barelu s benzínem“.

Pavel Fischer: Přestěhovat ambasádu do Jeruzaléma je nebezpečný nápadVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Ne. Je to velmi nebezpečný nápad,“ odpověděl Fischer v předvolebním studiu Novinek na otázku, zda je pro přestěhování české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma.

Tuto myšlenku dlouhodobě prosazuje končící prezident Miloš Zeman. Vláda vedená premiérem Petrem Fialou (ODS) však zatím jeho přání vstříc nevyšla a není jasné, zda tak vůbec učiní. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se totiž k přesunutí příliš nekloní.

„Jeruzalém je město, ze kterého pocházelo tolik válek, že bychom mohli mluvit v celosvětovém měřítku o rekordech. Jeruzalém je hlavní město pro tři světová náboženství, dodnes je jeho status přesně stanoven pomocí OSN. A přestěhovat tam ambasádu znamená mnoho praktických otázek. Do jaké čtvrti, to má své dopady, a jakou další iniciativu bychom třeba pro Blízký východ přinesli. Pokud bychom žádnou iniciativu nedali na stůl, tak je to plácnutí do vody a bude to připomínat chození se sirkami okolo barelu s benzínem,“ rozvedl svůj odmítavý postoj Fischer.

Česká republika má s Izraelem historicky blízké vztahy. Přesun ambasády je však citlivou otázkou, a to kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu, kdy se obě strany mimo jiné právě přou o Jeruzalém. Česko však i přes váhání s přesunem ambasády na diplomatickém poli činí jisté kroky, v roce 2018 byl v Jeruzalémě otevřen Český dům, který však nemá diplomatický status, v roce 2021 zde pak byla zřízena úřadovna velvyslanectví. Nachází se zde také honorární konzulát.

Svou ambasádu do Jeruzaléma například v roce 2018 přesunuly Spojené státy, tehdy pod vedením Donalda Trumpa.

Fischer: Havel byl jako parník. Nabízím zkušenosti a schopnost pracovat od první minuty

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám