Hlavní obsah

Pavlovu prezidentskou kandidaturu podpořilo 81 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generál ve výslužbě Petr Pavel v pondělí oznámil, že jeho prezidentskou kandidaturu podpořilo 81 000 lidí. Archy s podpisy podá během dne jeho tým na ministerstvu vnitra. Oznámení podání kandidatury spojil Pavel s vysázením 25 stromů v Buštěhradě na Kladensku, což považuje za symbolický počin ke zmírnění dopadů kampaně na životní prostředí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tisková konference generála Petra Pavla k odevzdání podpisů občanů pod jeho prezidentskou kandidaturu

Reklama

Článek

Pavel předložením podpisů podle svých slov nabízí své služby občanům. Nyní se chce zaměřit na komunikaci s lidmi a především na způsob, jakým řešit krizi nebo souběh krizí, kterými nyní ČR prochází. V kampani bude pokračovat.

„Budeme jezdit po republice, budeme se účastnit debat,“ dodal Pavel. Podle něj pomohlo podpisy sesbírat na 700 dobrovolníků a nevyužil služby žádné agentury.

K pondělnímu průzkumu agentury Median, podle něhož by v říjnu s mírným náskokem vyhrál první kolo prezidentských voleb, uvedl, že jej bere jako orientační, počítá, že se atmosféra ve společnosti může měnit, ale nehodlá nijak upravovat svou taktiku.

„Chceme prosazovat věci, které jsou pozitivní, a ne se vymezovat proti komukoli,“ doplnil Pavel.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tisková konference generála Petra Pavla k odevzdání podpisů občanů pod jeho prezidentskou kandidaturu.

Jedenašedesátiletý Pavel prošel řadou velitelských pozic, od července 2012 do dubna 2015 působil jako náčelník Generálního štábu AČR. Po studiu nastoupil do Prostějova k výsadkovému pluku zvláštního určení; tehdy vstoupil do KSČ, což dnes označuje za chybu. V letech 2015 až 2018 byl předsedou Vojenského výboru NATO.

Koncem letošního září oznámil, že má přes 55 000 podpisů občanů a v jejich shromažďování nadále pokračuje. Patří do trojice kandidátů, které jako vhodné pro Hrad označil počátkem října premiér Petr Fiala (ODS). Vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nenominuje do lednové volby hlavy státu vlastního kandidáta.

Musíme vrátit demokracii lidem. Hilšer oficiálně potvrdil kandidaturu na Hrad

Prezidentské volby

Zájemcům o úřad prezidenta zbývá už jen den na to, aby předložili ministerstvu vnitra svou kandidaturu. Přihlášku do prezidentských voleb podle pátečních údajů podalo 12 kandidátů. Jedna z dříve podaných kandidátních listin byla podle Hany Malé z tiskového oddělení ministerstva vnitra stažena.

Ze známých kandidátů se do voleb přihlásili Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer, někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. V nejbližší době by se k nim měli připojit ještě podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček. Malá již dříve uvedla, že část z přihlášek zjevně nesplní předepsané náležitosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám