Hlavní obsah

Musíme vrátit demokracii lidem. Hilšer oficiálně potvrdil kandidaturu na Hrad

Senátor Marek Hilšer v pondělí oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta. Lidem nabízí změnu a slušnost. O sobě také uvedl, že nemá co skrývat. „V mé minulosti nejsou stíny, které bych musel zamlžovat,“ vysvětlil. Svoji kandidaturu opírá o podporu senátorů, do kampaně chce dát dva miliony korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Marek Hilšer oznámil svoji kandidaturu na prezidenta republiky.

Reklama

Článek

„Podal jsem kandidátní listinu a jsem připraven kandidovat na prezidenta,“ oznámil v pondělí Hilšer.

Účast v boji o Hrad opírá o podporu čtrnácti senátorů, podpisy občanů se mu sehnat nepodařilo. Podle něj proto, že do toho nechce investovat velké peníze. Jeho kampaň má stát totiž maximálně dva miliony korun, limit je přitom 40 milionů. „Mám prostředky ze senátorského mandátu,“ upřesnil.

„Mám metu vyhrát, chci zvítězit,“ prohlásil také.

Jako prezident by nabídl změnu, slušnost a poctivost. „Pracuji pro zájmy všech občanů naší země, zejména ale pro ty, kteří jsou proti ostatním v nevýhodě ať už kvůli věku, nemocem, nižším příjmům, nebo proto, že patří k menšině,“ zmínil.

Hilšer dostane od státu vedle platu 5,4 milionu. Jde o příspěvek pro stranu za mandát

Prezidentské volby

„Musíme vrátit demokracii lidem. Je čas na generační výměnu v politice, “ uvedl také ve svém projevu.

Současně o sobě řekl, že „není reklamní produkt“ a že je zřejmá jeho nezávislost. „Nemám co skrývat, v mé minulosti nejsou stíny, které bych musel zamlžovat. Nic mi nesvazuje ruce,“ vysvětlil.

Narážel tím na favorita prezidentských voleb Petra Pavla, jehož minulost je spojená s komunismem a některým otázkám ohledně ní se vyhýbá. S dědictvím minulého režimu se navíc podle Hilšera stále potýkáme.

„Jako prezident jsem připraven sloužit zemi a našim občanům. Jsem připraven zastupovat stát a hájit jeho hodnoty. Máme být na co hrdí,“ uzavřel svůj projev.

Průzkumy aktuálně Hilšerovi připisují šesté místo. Podle posledního modelu agentury Median by získal 4,5 procenta hlasů.

Ve volbách by ho porazil zmíněný Pavel i expremiér Andrej Babiš (ANO). Před ním by skončila jako třetí i ekonomka Danuša Nerudová, jako čtvrtý by se umístil Pavel Fischer a jako pátý pak šéf odborářů Josef Středula.

První kolo by vyhrál Pavel. Čtvrtina voličů není pro finálový duel rozhodnutá

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám