Hlavní obsah

První kolo by vyhrál Pavel. Čtvrtina voličů není pro finálový duel rozhodnutá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První kolo prezidentských voleb by v říjnu vyhrál generál Petr Pavel s 22,5 procenta hlasů, v modelu agentury Median si udržel mírný náskok před bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) s 22 procenty. Na třetím místě je ekonomka Danuše Nerudová s podporou 15 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Reklama

Článek

Podpora obou kandidátů proti zářijovému modelu Medianu klesla, rozdíl mezi nimi zůstal na úrovni statistické chyby. Nerudová si naopak polepšila, v minulém modelu měla podporu deseti procent voličů. Median model zveřejnil na svém webu.

Pavel měl v zářijovém modelu Medianu 24 procent, Babiš, jenž prezidentskou kandidaturu oznámil teprve před týdnem, 23,5 procenta.

Na čtvrtém místě by skončil v prvním kole senátor Pavel Fischer se 7,5 procenta hlasů, pátý by byl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula se sedmi procenty. Oběma proti září podpora klesla o půl procentního bodu.

Babiš se může spoléhat na nejsilnější volební jádro (14,5 procenta), přičemž jeho volební potenciál je 28 procent. Pavlovo volební jádro je na úrovni 12 procent, zatímco potenciál dosahuje 34 procent. Potenciál Nerudové dosahuje 23 procent, ačkoliv její volební jádro je pouze 6 procent.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Volební jádro ukazuje, kolik hlasů by kandidát získal, pokud by ho volili jen rozhodnutí voliči, zatímco potenciál ukazuje, kolik hlasů by mohl aktuálně hypoteticky získat, pokud by ho volili všichni, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb.

Modely druhého kola

Hypotetický model druhého kola srovnává s ohledem na dlouhodobé trendy podporu Babiše, který byl opakovaně na prvním místě, a jeho nejpravděpodobnějších oponentů.

Jako vyrovnaný se jeví souboj Babiše se Středulou, jen těsně by Babiše patrně porazili senátoři Fischer a Hilšer. S Nerudovou by Babiš podle modelu prohrál 43:57 procentům, proti Pavlovi by neuspěl v poměru 41:59 procentům.

„Ve všech prezidentských ‚duelech‘ je přibližně čtvrtina potenciálních voličů nerozhodnutá,“ připomněla agentura.

Model druhého kola (v procentech)
Babiš41Pavel59
Babiš43Nerudová57
Babiš47Hilšer53
Babiš48Fischer52
Babiš50Středula50
zdroj: Median

Prezidentských voleb se v říjnu chtělo zúčastnit 64 procent z dotázaných. Dalších deset procent účast zvažovalo. Hlas by spíše neodevzdalo 6,5 procenta dotázaných, určitě nechtělo hlasovat 11,5 procenta. Osm procent nebylo o své účasti rozhodnuto. V lednu 2018 dorazilo v prvním kole k urnám zhruba 62 procent voličů.

Median se lidí dotazoval mezi 1. a 31. říjnem, tedy ještě před zveřejněním konečného seznamu kandidátů i před oznámením Babišovy kandidatury. Víc než tisíc respondentů ve věku od 18 let dostalo na výběr z rozsáhlého seznamu lidí, kteří kandidaturu oznámili či nezamítli. První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku.

Babišovi i Pavlovi se do prezidentské kampaně počítá jen část útrat

Domácí

Anketa

Jste už rozhodnutý/rozhodnutá, koho budete volit za prezidenta?
Ano, mám jasného favorita
74,9 %
Váhám mezi několika jmény
15,8 %
Zatím nevím
5,9 %
Volit nepůjdu
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12806 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám