Hlavní obsah

Pavel očekává „absurdní“ útoky. Informace vyvrací už předem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát a generál ve výslužbě Petr Pavel očekává, že v následujících dnech a týdnech bude přibývat útoků na něj a zejména mezi prvním a druhým kolem, pokud uspěje Andrej Babiš, „rukavice půjdou dolů“. Na pondělí svolal Pavel tiskovou konferenci, aby předběhl odpůrce, kteří se prý chystají zveřejnit údajné diskreditující informace, a rovnou vše vyvracel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na prezidenta Petr Pavel.

Reklama

Článek

„Když se podívám na průzkumy veřejného mínění z poslední doby, tak se v čele vyrovnali vzácně vyrovnaní kandidáti. Pokud by nastala situace, že jedním z těch, kdo se dostane do druhého kola, bude Andrej Babiš, tak bude velice záležet, jestli tam s ním bude kandidát, který bude schopný se s ním vypořádat,“ prohlásil na tiskové konferenci generál ve výslužbě a kandidát na prezidenta republiky Petr Pavel.

Pavel se tímto vymezil vůči Babišovi. K rozhodnutí kandidovat ho prý přivedla hrozba populismu. „Nechci, aby se naše země přibližovala k Rusku nebo se vydala maďarskou cestou, to by nám reálně hrozilo, pokud by se stal prezidentem Andrej Babiš,“ míní Pavel.

Podle Pavla je pravděpodobné, že v následujících dnech a týdnech bude kampaň tvrdší a kandidáti na sebe budou více útočit. Primárně to očekává v případě účasti Babiše ve druhém kole. „Je zřejmé, že by šly rukavice dolů a způsob vedení boje byl velice nevybíravý,“ dodal.

V průzkumu vede Babiš, má přes 30 procent

Prezidentské volby

Tiskovou konferenci prezidentský kandidát svolal, aby nastínil, že si je vědom několika témat, která jeho odpůrci připravují s cílem jej zdiskreditovat nebo „odvést od kampaně“.

„Předpokládám, že budou pokračovat útoky, které mě budou zaměstnávat a od podstatných témat odvádět. Nemám v úmyslu nikomu nabíjet, ale nemám co skrývat. Máme informace, že se ty informace shromažďují. Ať už budou použity, nebo ne, tak se k nim chci postavit čelem,“ zdůvodnil.

Za nejabsurdnější téma považuje svou údajnou spolupráci s StB či sovětskými zpravodajskými službami. Podle něj prošel lustračním zákonem i řadou prověrek, v nichž by v případě takového počínání neuspěl.

Další útoky, které se podle jeho informací chystají, mají mířit na jeho osobní integritu a týkat se mají údajného domácího násilí na jeho bývalé manželce. Pavel připustil, že se ve svém prvním manželství dopustil určitých chyb, které vedly k rozpadu vztahu, ale jakékoliv násilí odmítl.

Generál se předem hájil také v kauze ztráty služebního notebooku v roce 2003, v němž byly utajované informace. „Všechny připravované útoky považuji za absurdní, proto chci tímto maximálně limitovat čas, po který se budu obhajovat, abych se mohl následně věnovat důležitým tématům,“ vysvětlil.

Novinářům zároveň promítl nový dokument k příležitosti výročí 30 let od záchranné operace pro 53 francouzských vojáků v bývalé Jugoslávii, které Pavel velel. Na brífink dorazili také podporovatelé z řad známých osobností, například herečka Eva Holubová, režisér Jan Hřebejk či zakladatelka Nadace Krása pomoci Taťána Kuchařová.

Historik Blažek: Pavel předkládá příběh, který neodpovídá pravdě

Domácí

„Volím pana generála proto, že si vážím morálních hodnot. Ochotu položit život za druhé. Je respektovaným politikem a diplomatem, který chce využít své zkušenosti ve prospěch nás a naší země,“ prohlásila například Kuchařová. Pro Holubovou je znakem důvěryhodnosti to, že Pavla do funkce generála jmenoval prezident Václav Havel.

Prezidentské volby se uskuteční v termínu 13. a 14. ledna, případné druhé kolo o dva týdny později. O hradní křeslo se uchází 9 kandidátů. Předvolební průzkumy favorizují Pavla, někdejší rektorku Mendelovy univerzity v Brně Danuši Nerudovou a bývalého premiéra Andreje Babiše.

Předvolební průzkumy dlouho přisuzovaly účast ve druhém kolem Pavlovi s Babišem, třetí Danuše Nerudová za nimi zaostávala o zhruba deset procent. V říjnu však jediná prezidentská kandidátka zaznamenala nárůst a roste stabilně. V prosincových průzkumech dokonce předstihla Pavla. V zatím posledním zveřejněném šetření by se Pavel do druhého kola ani nedostal, předběhla by ho jak Nerudová, tak Babiš.

Nerudová reaguje na Pavla: Já bych ho v druhém kole podpořila

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám