Hlavní obsah

Nerudová reaguje na Pavla: Já bych ho v druhém kole podpořila

Pokud by se Danuše Nerudová nedostala do druhém kola prezidentských voleb, kde by se proti sobě postavili Petr Pavel a Andrej Babiš, tak by podpořila, i přes výhrady, „samozřejmě“ Pavla. Ten se ve středu nechal slyšet, že kdyby to bylo naopak, tak si svou podporou Nerudové už není jistý.

Foto: Novinky, Právo

Danuše Nerudová a Petr Pavel

Reklama

Článek

„Prezident nebo prezidentka nesmí v klíčových okamžicích lavírovat. Musí udělat, co je v zájmu země. I přes silné výhrady, které vůči panu Pavlovi mám, bych ho v druhém kole proti Andreji Babišovi samozřejmě podpořila,“ sdělila Novinkám Nerudová.

Někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně a nynější kandidátka na prezidentku, která v posledním průzkumu přeskočila své dva největší rivaly, to řekla v reakci na středeční vyjádření generála Petra Pavla.

Ten během svého předvolebního objíždění Jihomoravského kraje podle Deníku N několikrát prohlásil, že si není jistý, zda by při svém nepostoupení do druhého kola podpořil Nerudovou proti Andreji Babišovi.

Petr Pavel si už není jistý, jestli by ve druhém kole podpořil Nerudovou

Prezidentské volby

„Zpočátku jsem měl celkem jasno, ale musím říct, že teď – po tom, co se dozvídám, a také i z častějších osobních kontaktů – bych ještě asi vážil,“ řekl s tím, že před nějakou dobou měl ještě jasno, nyní však o podpoře Nerudové přesvědčen není. Kategoricky však odmítl, že by svůj hlas dal Andreji Babišovi.

Pavlovi vadí některá vyjádření Nerudové z posledních týdnů, například to, že největší zásluhou slovenské prezidentky Zuzany Čaputové je zabránění vzniku skládky. Znepokojují ho také informace o jejím manželovi Janu Nerudovi, vlivném advokátovi, a jeho možné vazby na Andreje Babiše.

Kampaně vrcholí, prezidentské volby jsou za dveřmi. Kdo bude v pořadí čtvrtou hlavou České republiky?

Novinky.cz pozvaly ještě před zahájením prvního kola volby všech devět kandidátů do volebního studia. Výsledkem jsou obsáhlé rozhovory, které moderují Eva Mikulecká a Vladimír Kořen.

Sledujte od 19. prosince na serveru Novinky.cz a v podcastových aplikacích.

O prezidentskou funkci se ve dnech 13. a 14. ledna utká devět kandidátů, o čtrnáct dní později ve druhém kole dva. Průzkumy veřejného mínění favorizují bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, generála ve výslužbě Petra Pavla a právě Danuši Nerudovou. Ta se v listopadovém šetření agentury Median dostala poprvé za dobu kampaně před oba zmíněné muže a do druhého kola by postupovala z první příčky se ziskem 28 procent hlasů, Babiš by od voličů dostal 26,5 procenta a Pavel 23,5 procenta, což by na postup do druhého kola nestačilo.

Průzkumy a kurzy bookmakerů v prezidentských volbách 2023

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Nerudová vede

Podle listopadového volebního modelu agentury Median by se na první příčce prezidentského klání umístila ekonomka Danuše Nerudová se ziskem 28 procent hlasů....

Výběr článků

Načítám