Hlavní obsah

Neřekneme. A když, tak Fischer, zní z vládní koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedové pěti vládních stran do jednoho nechtějí před pátečním a sobotním prvním kolem prezidentských voleb veřejně podpořit ani jednoho z kandidátů. Buď se odvolávají na to, že se rozhodnou po televizních debatách, nebo přímo říkají, že své preference neprozradí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidáti na prezidenta Zleva Tomáš Zima, Petr Pavel, Karel Diviš, Danuše Nerudová, Josef Středula (odstoupil 8. 1.), Pavel Fischer, Jaroslav Bašta a Marek Hilšer.

Reklama

Článek

Mezi politiky koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) nejčastěji zaznívá jméno senátora Pavla Fischera. Ten je favoritem hlavně lidovců, ale v zákulisí o něm hodně mluví i členové ODS.

Mezi politiky STAN se hovoří nejčastěji o Danuši Nerudové nebo senátorovi Marku Hilšerovi. Ve vnitrostranické anketě organizované piráty vyhrál Petr Pavel před Nerudovou a Hilšerem.

Premiér a předseda ODS Petr Fiala ústy svého mluvčího Václava Smolky vzkázal, že před prvním kolem zůstane u dřívějšího obecného doporučení koalice Spolu, která favorizovala tři kandidáty, tedy Nerudovou, Fischera a Pavla.

Podobně mluví i šéf lidovců Marian Jurečka. „Budu volit někoho z těchto tří, ale jako předseda strany nyní neřeknu, koho konkrétně,“ uvedl v rozhovoru pro sobotní Právo.

Šéfka TOP 09, předsedkyně Sněmovny a třetí nejvyšší ústavní činitelka Markéta Pekarová Adamová není podle svých slov stoprocentně rozhodnuta. „Jsem zvědavá na debaty s kandidáty. Tedy těmi, kteří mají odvahu do nich přijít. Jedno vím však už teď, Andreje Babiše volit nebudu,“ řekla Právu Pekarová.

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan na dotaz neodpověděl, v minulosti řekl, že zatím vyčkává. Předseda pirátů Ivan Bartoš nechtěl být stejně jako jeho kolegové z vlády konkrétní. „Rozhodně nebudu volit Andreje Babiše. Preferuji liberální kandidáty, konkrétní preferenci však nebudu sdělovat,“ napsal Právu Bartoš.

Nechci odstoupit z boje o Hrad, těžil by z toho Babiš, prohlašoval dříve Středula

Prezidentské volby

Lidovci a ODS víc pro Fischera

Představitelé ODS se podle zjištění Práva kloní k Fischerovi, někteří ale připouštějí, že budou volit spíše Petra Pavla, protože bude mít větší šanci uspět proti Babišovi.

Fischerovi průzkumy příliš velké šance nedávají. Přesto jej někteří představitelé ODS podpořili i veřejně, včetně předsedy Senátu a po prezidentovi druhého nejvyššího ústavního činitele Miloše Vystrčila.

„V prvním kole volím Pavla Fischera. Dobře ho znám. Je zkušený, má odvahu, charakter a lidskost,“ tweetoval Vystrčil. „Neříká lidem pouze to, co chtějí slyšet, není populista, má rád tuto zemi jako vlastní děti a podle toho se chová. Je pro Česko nejlepší volba,“ napsal.

Podobně mluví i místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix, která je stejně jako Vystrčil z Vysočiny. „Má k nám velmi blízko, ale vnímám, že část našich voličů oslovuje i Petr Pavel,“ řekla Právu Decroix.

„O mně se ví, že jsem podepsal kandidátní listinu Pavla Fischera, a tak bych to zatím nechal. Pokud budu mít potřebu se ještě veřejně vyjádřit, učiním tak těsně před volbou,“ sdělil Právu předseda klubu ODS Marek Benda.

Jiní představitelé ODS se dosud nerozhodli, koho budou volit. „Na rovinu, rozhoduji se mezi Pavlem Fischerem a Petrem Pavlem, protože Danuše Nerudová, kterou jsem dříve favorizoval, mě v posledních měsících celkově dost odradila,“ uvedl pro Právo poslanec ODS Jiří Havránek.

Jiní své preference prozatím zveřejnit odmítli. „Máme přímou volbu, vzalo se to ošklivým politikům, kteří prezidenta asi volit neumí. Nepředpokládám tedy, že bych nyní před prvním kolem doporučoval občanům, koho mají volit,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny za ODS Jan Skopeček.

STAN fandí Nerudové

„Volit samozřejmě půjdu a budu muset vybírat nejmenší zlo. Mezi kandidáty nevidím nikoho, kdo by dostatečně silně reprezentoval pravicové, konzervativní hodnoty ve společenských tématech a liberální přístup k ekonomice,“ dodal.

Mezi lidovci také nejvíce zaznívá jméno Fischera. „Je to člověk s velkými životními zkušenostmi, diplomat s letitou praxí a je mi blízký jako člověk,“ řekl Právu místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podobně mluví i místopředseda TOP 09 a Senátu Tomáš Czernin, který také bude volit Fischera. „Skvěle se orientuje v každé situaci. Není pro něj problém zvednout telefon a mluvit s francouzským ministrem francouzsky, zrovna tak i anglicky nebo v jiných jazycích s jinými světovými politiky, které všechny zná,“ řekl Czernin.

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 to zase hodí Pavlovi. „Znám jeho práci i jeho názory, je pro mě zárukou prozápadní orientace země,“ řekla Právu.

Starostové také před časem uvedli, že mají tři favority: Nerudovou, Pavla a senátora Marka Hilšera. Nejvíce tam ale fandí Nerudové. „Mě baví představa, že máme v prezidentském křesle poprvé v historii ženu. A navíc tak mladou, že se už nemusí řešit její předlistopadová minulost,“ řekl Právu místopředseda STAN a poslanec Lacina.

Podle svých slov přivítal, že se do voleb přihlásil i Babiš. „Nemám pochyby, že prohraje, a tím u nás po 33 letech skončí éra postkomunismu. Potřebujeme to jako sůl,“ poznamenal.

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) se také rozhodne po debatách, ale zároveň dodává, že kdyby mělo Česko prezidentku, „byla by to celkem příjemná změna“.

První kolo prezidentské volby by vyhrál Pavel

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám