Hlavní obsah

Nechci odstoupit z boje o Hrad, těžil by z toho Babiš, prohlašoval dříve Středula

Rozhodnutí odborového předáka Josefa Středuly odstoupit z prezidentské volby a podpořit protikandidátku Danuši Nerudovou proti Petru Pavlovi a Andreji Babišovi, kteří spolu s ní patří k favoritům prvního kola, je v rozporu s jeho dřívějším postojem. Středula možnost odstoupit odmítal s tím, že by z toho mohl těžit právě Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Středula

Reklama

Článek

„Mé odstoupení by bylo ve prospěch Andreje Babiše. Děkuji nechci,“ reagoval Středula loni v listopadu na dotaz týkající se možné paralely mezi prezidentskou volbou v Česku s tou, jež se konala na Slovensku. V sousední zemi zvítězila Zuzana Čaputová, které se dostalo podpory i od jednoho z favoritů, vědce Roberta Mistríka, jenž v její prospěch odstoupil.

Středula možnost, že by rezignoval ve prospěch jiného z kandidátů v  debatě kandidátů pořádané v rámci Broumovských diskusí odmítl s argumentem, že je přesvědčen o své schopnosti ubrat Babišovi hlasy.

Své nynější odstoupení naproti tomu zdůvodnil mimo jiné tím, že si nepřeje úspěch Babiše.

Středula odstoupil z volby prezidenta

Prezidentské volby

Středula oznámil, že odstupuje z voleb, v neděli v České televizi. V prohlášení uvedl, že nechce, aby prohrála slušnost a korektnost, a podpořil Danuši Nerudovou.

„Vždy mi na prvním místě záleželo na zájmech občanů a na republice samotné. Koho chceme jako prezidenta? Komunistického udavače navíc stojícího aktuálně před soudem? Komunistického vojenského rozvědčíka?“ uvedl v narážce na minulost Babiše a Pavla.

To, že se Středulovi potenciální voliči přeorientují spíše na Babiše, si myslí i analytik společnosti STEM/MARK Jan Burianec. Druhou volbou jeho voličů byl podle podle něj právě Babiš, zatímco překryv s Nerudovou je menší.

Středulovi voliči se rozhodnou spíš pro Babiše, myslí si analytik

Prezidentské volby

Anketa

Pomůže podle vás odstoupení Josefa Středuly z boje o Hrad Danuši Nerudové, kterou podpořil?
Určitě ano
4,2 %
Spíše ano
11,5 %
Spíše ne
63,1 %
Určitě ne
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6540 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám