Hlavní obsah

Kvůli chybě vnitra může Diviš volby napadnout, míní právníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nespravedlivé vyškrtnutí Karla Diviše ze seznamu prezidentských kandidátů ministerstvem vnitra může mít dohru. Diviš by mohl zkusit volby zpochybnit u Nejvyššího správního soudu kvůli tomu, že byl ochuzen o 19 dnů kampaně. Podle ústavních právníků Jana Kysely a Marka Antoše však není příliš pravděpodobné, že by uspěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na prezidenta Karel Diviš odevzdal 8. listopadu 2022 sesbírané podpisy na ministerstvu vnitra.

Reklama

Článek

Diviš byl z voleb vyřazen ministerstvem vnitra 25. listopadu, a to kvůli nesprávné kontrole podpisů na petičních arších. Chybu resortu odhalil Nejvyšší správní soud a 13. prosince podnikatele vrátil do boje o Hrad.

Diviš tak uplynulé skoro tři týdny vystupoval pouze jako vyřazený kandidát, nebyl zván do debat kandidátů, neúčastnil se studentských voleb, kampaň nevedl a přirozeně na ni ani nevybíral od sponzorů finance. Po rozhodnutí NSS médiím sdělil, že se těch pár týdnů prodlevy bude snažit se svým týmem v kampani dohnat. O tom, že by měl v plánu další právní kroky nehovořil.

Diviš se cítí postupem vnitra poškozen. Zvažuje stížnost

Prezidentské volby

Vzhledem k tomu, že Diviš nepatřil dle průzkumů veřejného mínění k favoritům volby, nemá podle Kysely důvod další právní kroky podnikat.

„Aby mohla vzniknout nějaká újma, museli bychom ji doložit. Musela by tu být nějaká významná podpora panu Divišovi předtím, než ministerstvo vnitra rozhodlo, která by podle nových průzkumů spadla třeba na desetinu,“ řekl Novinkám Kysela.

„Uvážíme-li, jakou míru podpory pan Diviš vykazoval, tak se nedá říci, že byl favoritem volby. Uvidíme, co ukážou příští průzkumy. Pokud bude plus minus v podpoře voličů na svém, tzn. na chvostu, tak se mi zdá, že by mohl těžko přesvědčivě tvrdit v rámci přezkumu platnosti voleb, že jen v důsledku pochybení ministerstva vnitra přišel o šanci, která se mu zdála být hmatatelná,“ dodal Kysela.

Zdůraznil, že nestačí pouze tvrdit, že „mu vznikla nějaká újma, ale opřít újmu o nějaká data“. „A tam se mi zdá, že nic neprokáže. Jediné místo, kde je možné to zkusit, je v rámci přezkumu platnosti voleb, tzn. po volbách před Nejvyšším správním soudem a eventuálně před Ústavním soudem. Že by tvrdil, že jsou volby neplatné právě proto, že byl poškozen, ale musel by doložit jak a čím,“ uzavřel Kysela.

Antoš souhlasí, že by Diviš mohl u NSS volby napadnout. „Podáním návrhu na neplatnost voleb prezidenta se může domáhat ochrany u soudu každý občan zapsaný do stálého seznamu nebo také navrhující poslanci, senátoři a občané,“ citoval zákon právník.

Je však velmi nepravděpodobné, že by byl takový návrh úspěšný. „Protože to porušení, ke kterému došlo, bylo odklizeno už v současném soudním přezkumu a teď může pokračovat ten proces dál,“ řekl Antoš Novinkám.

Možnost obrátit se proti rozhodnutí vnitra k NSS ještě před volbami je podle něj součástí volebních procesů, které zákon popisuje. „Zákon říká, že když dojde k vyřazení ze seznamu kandidátů, může se uchazeč bránit u NSS. Celý postup byl v souladu se zákonem. Zákon předpokládá, že tato situace může nastat, a nespojuje s ní další důsledky. Došlo k napravení chyby, kterou podle NSS ministerstvo vnitra udělalo,“ uzavřel.

Diviš si platí kampaň od začátku takřka celou sám, od dárců dostal jen pár tisícovek. Dohromady už si na ni poslal 6,75 milionu korun.

Rakušan chce s podřízenými projednat změnu zákona o volbě prezidenta

Prezidentské volby

Agentury, které provádí průzkumy veřejného mínění, Divišovo jméno často ve svých zprávách nezmiňují, skrývá se tak zřejmě jen za odpověďmi respondentů, kteří říkají, že by „volili někoho jiného“.

Favority voleb prezidenta jsou Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Volby se budou konat 13. a 14. ledna, druhé kolo o dva týdny později.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám