Hlavní obsah

Diviš se cítí postupem vnitra poškozen. Zvažuje stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel a prezidentský kandidát Karel Diviš, který se úterním rozhodnutím Nejvyššího správního soudu vrátil zpět do boje o prezidentský úřad, se cítí poškozen postupem ministerstva vnitra. Úřad ho na konci listopadu z klání vyřadil kvůli nečitelným nebo neúplným údajům na petičních arších. Diviš si však od počátku stál za tím, že potřebných 50 tisíc podpisů sesbíral. Ztratil 18 dní kampaně a uvažuje o stížnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na prezidenta Karel Diviš se sesbíranými podpisy.

Reklama

Článek

Nejvyšší správní soud (NSS) vás vrátil zpět do boje o Hrad. Byl jste si od počátku jistý, že se tak skutečně stane?

Vzhledem k tomu, že rozhoduje nezávislá justice, nezávislý soud, tak jistý jsem si samozřejmě být nemohl. Byl jsem si ale jistý tím, že jsem nasbíral padesát tisíc podpisů, a byla otázka, jestli o tom přesvědčím ten soud. A to se mi nakonec podařilo a jsem rád, že to tak dopadlo.

Ministerstvo vnitra vás odmítlo zaregistrovat kvůli nesplnění padesátitisícové hranice 25. listopadu, do rozhodnutí soudu, na nějž jste se se stížností proti postupu resortu obrátil, uplynulo osmnáct dní. Co jste po svém vyřazení dělal, pokračoval jste třeba v kampani v naději, že vám soud dá za pravdu?

Když to nezažijete, tak člověk nepochopí, o co jde. Ve chvíli, kdy mě vyřadili, tak to byl pátek a já jsem celou sobotu a neděli vlastně prohledával s kolegy ty petice. Byla to téměř nonstop práce, abychom už v návrhu na zrušení toho rozhodnutí uvedli něco smysluplného. Pak jsme to v dalších dnech připravovali, takže prakticky třeba prvních pět dní nemáte šanci dělat kampaň.

Diviš je zpět v boji o Hrad, Janeček a Rohanová mají smůlu

Prezidentské volby

Když jsem pak v dalších dnech chtěl něco dělat, tak mi všichni začali rušit rozhovory a další akce. Dvě vysoké školy v Praze mi daly šanci vystoupit na debatě, byť jako podmíněnému kandidátovi. Mezitím si Nejvyšší správní soud vyžádal stanovisko ministerstva a vy na to pak musíte napsat repliku, kdy lhůta je šibeniční, takže jsme se znovu ponořili do těch věcí s právníky.

Kampaň v tom mezidobí jsem fakticky dělat nemohl, blokovaly to všechny tyto povinnosti a dohledávání existujících lidí, které ministerstvo vyřadilo, fyzicky těch papírů bylo třeba deset tisíc. Volali jsme lidem, kteří pro nás sbírali podpisy, dokonce jsme vysílali lidi, aby zazvonili na zvonek, zkusili daného člověka dohledat.

Ptám se na to z toho důvodu, že registrovaní kandidáti měli oproti vám 18 dní kampaně navíc, tak jestli se cítíte rozhodnutím ministerstva poškozen.

Samozřejmě že každý kandidát by se musel logicky cítit poškozen. Ztratíte 18 dní a v těch dnech, kdy neděláte právníka nebo neprohrabáváte papíry, tak se potýkáte s psychikou, kdy vás spousta lidí odmítá.

Budete podávat nějakou stížnost na postup ministerstva vnitra či usilovat třeba o odklad voleb?

Mám dnes na tohle téma schůzku se svými právníky. Včerejší den (úterý - pozn. red.) byl dost hektický, takže jsem si to usnesení soudu nestačil ani pročíst. Je to ale ke zvážení, ale nejsem právník. Teď ani nevím, jestli to jde, i kdybych to chtěl, protože tím, že mě soud vrátil, tak v tu chvíli asi není co žalovat. Sedneme si na to, nemůžu tento postup vyloučit. S největší pravděpodobností asi ne, ale uvidíme, jaký názor na to mají moji právníci.

Jak bude teď vypadat vaše kampaň? Co plánujete, abyste se za krátký čas dostal víc do povědomí lidí?

Moje kampaň se vlastně vůbec nerozjela. Měl jsem vše naplánované od soboty 26. listopadu, ale to jsme pak stopli. Chtěli jsme se setkávat s občany, jet kontaktní kampaň po republice, rozdávat letáky, různé akce. Včera jsem řešil, co z toho se dá zachránit. Všechno je teď úplně jinak.

Jak nyní vidíte své šance?

Teď nechci hodnotit své šance. Musím hned začít tu kampaň a uvidíme, jak to bude. Volby se rozhodují ve volebních místnostech. To, že teď průzkumy něco tvrdí, mě úplně netrápí, protože víme, jak některé průzkumy vznikají. Dejte tomu tedy pár dní a pak se můžeme bavit o nějakých šancích.

Wintr: Stížnosti odmítnutých kandidátů k Ústavnímu soudu nemají šanci

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám