Hlavní obsah

Hradní kancléřkou bude poprvé žena

Éra hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka i kancléře Vratislava Mynáře se po deseti letech blíží ke konci. Oba uchazeči o prezidentský úřad – Andrej Babiš i Petr Pavel – si s sebou hodlají přivést vlastní tým spolupracovníků. Inaugurace nové hlavy státu bude 8. března.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad, ilustrační foto

Reklama

Článek

Ať už volby dopadnou jakkoliv, k jedné zásadní změně dojde v každém případě. Poprvé od vzniku Československa se vedoucí Kanceláře prezidenta republiky stane žena. Kancléřku chtějí oba kandidáti.

Babiš by si přivedl tým, který měl na vládě. Pavel vsadil na volební tým a doporučení kolegů

V případě Andreje Babiše by se jí stala jeho dřívější šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha (47), u Pavla by funkci vykonávala dosavadní kancléřka Senátu Jana Vohralíková (59).

Babiš vsadil na osvědčený tým, který ho provází od doby, kdy byl ministrem financí v Sobotkově vládě. Tehdy začala i jeho spolupráce s manažerkou Tünde Bartha, která pochází z východního Slovenska a má maďarské kořeny.

„Umím lhát a krást.“ V Praze někdo přelepil Babišův billboard

Prezidentské volby

Začínala jako ředitelka menší cestovky, několik let byla šéfkou kanceláře a tajemnicí podnikatele Zdeňka Bakaly, kterého Babiš opakovaně kritizoval. Než se dostala k Babišovi, působila krátce jako projektová manažerka. Babiš ji vzal jako vedoucí svého kabinetu v roce 2015, kdy byl ministrem financí, a znovu, když se stal premiérem. Bartha byla tehdy pověřena i řízením Úřadu vlády.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Tünde Bartha.

Babiš o ní opakovaně mluvil jako o své „pravé ruce“, nyní dohlíží na jeho prezidentskou kampaň. „Když se kolem mě vyskytne jakýkoli náročný úkol nebo situace, na kterou nemám kapacitu, vím, že není nikdo lepší, aby to pohlídal a vyřešil, než ona,“ řekl o ní Babiš. Už dříve také zmínil, že má Bartha prověrku na přísně tajné. Ta kancléři Mynářovi chybí.

Z podhradí na Hrad

Potřebovat ji bude i Jana Vohralíková, kterou si vybral za šéfku prezidentské kanceláře Pavel. Prověrku má na stupeň vyhrazené a už si zažádala o zvýšení na důvěrné. Zkušenost s podobnou pozicí má ze Senátu, kde je od roku 2019 kancléřkou. Tam skončí na vlastní žádost na konci února. „Hlavními kritérii pro mě byla odborná způsobilost, praktická zkušenost s řízením podobné kanceláře, jazyková dovednost, schopnost profesionálně vést tým a zároveň v něm udržovat dobrou atmosféru,“ řekl o ní Pavel.

Foto: Foto Skupina ČEZ

Jana Vohralíková.

Překážkou pro spolupráci nebyla ani Pavlova komunistická minulost. Vohralíková pochází z rodiny, kterou pronásledovali komunisté. Její otec byl v 50. letech odsouzen za špionáž, matku režim šikanoval.

Kurzy na vítězství Pavla ještě klesly

Prezidentské volby

„Řešila jsem to, ale táta mě vždycky učil, abych nesoudila minulost, když jsem nebyla její součástí. Přesvědčil mě osobní rozhovor – z mého pohledu si to odpracoval, když třicet let sloužil demokratickým institucím,“ řekla pro Respekt.

Zkušenost má hlavně ze státní správy, zvolena byla v roce 2002 také pražskou zastupitelkou za Evropské demokraty. Jako ekonomická náměstkyně pracovala na ministerstvu informatiky, poté na ministerstvu kultury nebo v letech 2009–2010 jako vedoucí týmu poradců předsedy úřednické vlády Jana Fischera.

Pracovala na vedoucí pozici v IT společnosti a byla i kvestorkou České zemědělské univerzity. Jako senátní kancléřka čelila podezření z netransparentního zadávání zakázek, což se při šetření neprokázalo. Kritizována byla i za přátelské vazby na obviněného pražského politika za STAN Petra Hlubučka obviněného v kauze Dozimetr.

A co protokolář?

Komunikaci pro Babiše by dál zajišťoval Vladimír Vořechovský, jeho dlouholetý vedoucí tiskového oddělení už z Úřadu vlády. Pracoval pro iDnes a několik let pro televizi Nova. Později se stal manažerem komunikace hnutí ANO a marketingovým manažerem Agrofertu.

Za Pavla by na Hradě mluvila jeho současná manažerka komunikace Markéta Řeháková. S Pavlem spolupracuje od května 2022. Předtím pracovala jako bezpečnostní analytička ve společnosti Semantic Visions, která se zaměřuje na oblast detekce rizik na internetu. Psala pro vydavatelství Economia, např. pro Hospodářské noviny.

Debaty už podle politologů poznamenává únava, zvraty nečekají

Prezidentské volby

Otazníky ale visí nad dalšími klíčovými posty. Nikdo z kandidátů zatím neřekl, kdo by měl převzít vedení zahraničního odboru po Rudolfu Jindrákovi, který se stane velvyslancem na Slovensku.

Bartha nedávno vyzdvihla v rozhovoru pro Deník N schopnosti Mileny Hrdinkové, v letech 2019 až 2022 státní tajemnice pro evropské záležitosti, kterou do funkce jmenoval premiér Babiš, nebo Štěpána Černého a Alice Krutilové, kteří pracují nyní na Úřadu vlády.

Nejistý osud má také šéf Správy Pražského hradu Jan Novák, dlouholetý šéf administrativy prezidenta Miloše Zemana a dříve úředník prezidenta Václava Havla, který do funkce nastoupil začátkem roku. Obě potenciální kancléřky o něm a jeho práci mnoho nevědí, potkali se pracovně jen jednou. Jelikož jde o jednu z klíčových pozic, po nástupu by se na něj zaměřily. Striktně ho zatím žádná neodepsala. Vohralíková nechce důležité funkce obsazovat podle politických priorit, ale podle profesionality a zkušeností.

Kancelář prezidenta republiky hospodaří ročně se stovkami milionů korun, loni činily její výdaje 620 milionů korun, letos 431,5 milionu korun. Částka zahrnuje nejen prezidentskou kancelář, ale i Správu Pražského hradu a Lesní správu Lány.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky od roku 1992

Luboš Dobrovský1992–1996
Ivan Medek1996–1998
Ivo Mathé1999–2003
Jiří Weigl2003–2013
Vratislav Mynář2013–2023

Vzácná shoda. Babiš i Pavel by letiště v Líních nerušili

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám