Hlavní obsah

Vzácná shoda. Babiš i Pavel by letiště v Líních nerušili

Prezidentští kandidáti Andrej Babiš a Petr Pavel se v duelu na Novinkách shodli, že by se nemělo rušit někdejší vojenské letiště Plzeň-Líně kvůli výstavbě tzv. gigafactory. Babiš to považuje za „podvod“, Pavel za „riziko“. Rozdílný názor naopak mají na případný vznik radarové základny v Česku.

Radar a letiště PlzeňVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) projekt tzv. gigafactory, tedy továrny na baterie automobilového koncernu Volkswagen, podporuje a investici označila za klíčovou pro českou ekonomiku, která je závislá na automobilovém průmyslu. Projekt, kterému by muselo ustoupit funkční letiště, by vyšel na zhruba 98 až 122 miliard korun. Koncern však zvažuje kromě Líní i několik dalších evropských lokalit.

Proti rušení letiště se ve středu v prezidentském duelu na Novinkách vymezili oba uchazeči o Hrad.

„Určitě ne. Je to jeden z největších podvodů (Miroslava) Kalouska. Pronajal to na 50 let někomu, kdo ani nezaplatil nájem. Je to letiště, které je certifikováno NATO a v Plzeňském kraji naši vojáci, naše armáda, nemá zázemí. Zase tam někdo chtěl krást, že by zbourali tu dráhu a vláda na to hned vyčlenila 7,5 miliardy. Skandální,“ komentoval záměr ve studiu Babiš.

ZÁZNAM: Prezidentský duel na Novinky.czVideo: Novinky

Podle generála ve výslužbě Petra Pavla je to riziko. „Já považuji rušení jakéhokoliv letiště za riziko, protože v případě konfliktu se nám může hodit, a zvláště tak kvalitní letiště, jako je Plzeň. Nechci hodnotit ekonomická kritéria, ale projekt není dotažený do konce, a dokud nemají místní samosprávy jasné garance toho, že jim bude kompenzováno to, o co přijdou, tak bychom v tom projektu neměli pokračovat,“ míní.

Oba kandidáti taktéž čelili otázce, zda by případně podpořili vznik radarové základny v Česku, o čemž se s přestávkami diskutuje již více než deset let.

Pavel to, že v České republice nakonec radarová základna nevznikla, považuje za chybu. Babiš na to má opačný názor.

„Já si myslím, že se máme bránit jako členský stát NATO na hranicích NATO, a to jsme také udělali, když Putin napadl Ukrajinu. Češi řídili na Slovensku tu jednotku, která tam byla vyslána. Takže ano, na hranicích NATO máme postavit obranu, i protiraketovou, a nepotřebujeme to v České republice. Nechci tu ani radar, ani pobyt nějakých jiných vojáků,“ prohlásil Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám