Hlavní obsah

Fischer: Zeman zasluhuje tvrdý odsudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stupnici od jedné do desíti, kdy jednička je nejhorší, by prezidentský kandidát Pavel Fischer ohodnotil končící hlavu státu Miloše Zemana právě nejnižším možným číslem. Současný senátor Zemana v rozhovoru pro Novinky zkritizoval například za jeho podíl na rozdělení společnosti či vyjadřování.

Pavel Fischer hodnotí Miloše Zemana.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Dal bych mu jedničku. Minimální spokojenost,“ zhodnotil Fischer počínání Zemana ve funkci, v níž setrvává od roku 2013.

„Pochválil bych ho za to, že usiloval, alespoň na začátku svého prvního mandátu, být mezi občany, ale mám za to, že způsob, jakým nakládal se svou funkcí, nerespektoval ústavu, vystupoval vůči ženám, novinářům a jak urážel své politické konkurenty, tak zasluhuje velmi tvrdý odsudek,“ míní kandidát na prezidenta.

V posledních letech je patrné, že česká společnost se čím dál více polarizuje a zhrubla. Podle Fischera v tom Zeman sehrál „významnou roli“. Prezident by se měl podle něj snažit společnost naopak spojovat a vytvářet prostor pro dialog.

„Když mluvil s Vladimirem Putinem před novináři a říkal, že novináři by se měli střílet, tak mluvil před člověkem, který nechává zabít své politické oponenty nebo novináře. Před člověkem, který vyhubil svobodu slova v Rusku,“ zavzpomínal současný senátor na Zemanovu návštěvu v Rusku v roce 2017. Končící prezident tehdy prohlásil, že novinářů je „příliš, měli by se zlikvidovat“.

Za nevhodné označil také jeho zdůvodňování cesty do Číny, kam vyrazil v roce 2019 společně s českými podnikateli.

„Když byl Miloš Zeman v Číně a říkal, že se tam chodí učit stabilizovat společnost, tak vám běhá mráz po zádech, když čtete oficiální informace o tom, jak a za jakou cenu se v Číně dnes vypořádávají s tím, kdo se jim postaví a nepodřídí se. Těmito řečmi vlastně popíral hodnoty, na kterých stojí Česká republika. Prezident musí jednat v souladu s ústavou, která není jen cárem papíru. Miloš Zeman se tímto deklasoval, jako prezident v podstatě neuspěl. Bylo vidět, že nepochopil svou roli,“ nebral si servítky Fischer.

Zeman se v minulosti netajil svými proruskými názory a obdivem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ještě na začátku roku, krátce před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu a začátkem války, která trvá doposud, Putina hájil. Po vypuknutí konfliktu ruskou agresi odsoudil. Fischer však Zemanovi tento obrat ve smýšlení nevěří.

„Podle mě není poctivý a úplný, kdyby to myslel vážně, tak Martin Nejedlý by už přece na Hradě nebyl. On je přece bezpečnostním ohrožením pro Českou republiku. A pokud tam Miloš Zeman strpí takové pracovníky, tak to jenom ukazuje, že ten obrat není úplný,“ domnívá se Fischer. Neodpustil si také kritiku Zemanových blízkých spolupracovníků, kteří podle něj prezidenta řídí, než aby Zeman řídil je, jak by to mělo být.

Fischer: Havel byl jako parník. Nabízím zkušenosti a schopnost pracovat od první minuty

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám