Hlavní obsah

Podle Pellegriniho by byl nejhorší pat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini připustil, že pokud by po volbách nastala patová situace, bylo by to velmi nebezpečné. „Všichni říkají, že pokud bude pat, budou předčasné volby, ale kdo ty volby vyhlásí?“ položil řečnickou otázku Pellegrini.

Projev Petera PellegrinihoVideo: Novinky

 
Článek

Na vyhlášení předčasných voleb je totiž ve 150členném parlamentě potřebných 90 hlasů. „Může nastat situace, že úřednická vláda bude vládnout až do té doby, než se najde těch 90 hlasů. Nebo nastane tříměsíční obstrukce a paní prezidentka by pak mohla parlament rozpustit,“ řekl Pellegrini.

Podle předsedy Hlasu by prezidentka mohla pověřit sestavením vlády vítěze voleb také bez ohledu na to, zda bude mít většinu v parlamentě. „Kdyby neprošel parlamentem a nezíská důvěru, ponechá ho vládnout, jako ponechala Eduarda Hegera, a předčasné volby nebudou,“ upozornil.

Volil jsem tak, aby se mé děti měly dobře. Na Slovensku vyhlížejí lepší budoucnost

Evropa

Pellegrini se vyjádřil také k šancím Hlasu ve volbách. Strana se v průzkumech pravidelně umisťovala na třetím místě. „Základem je, abychom si udrželi pozici mezi třemi nejsilnějšími parlamentními stranami,“ řekl Pellegrini. „Povolební jednání budou náročná. Pokud to dopadne tak, že Hlas bude tím rozhodujícím subjektem, tak to bude hodně dní, kdy budeme jednat o tom, co vlastně udělat,“ dodal. Předseda hlasu zároveň připustil, že z voleb nakonec může vzejít pouze jedna možnost.

Posun hlasování na Slovensku. První výsledky budou později

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám