Hlavní obsah
Online

Posun hlasování na Slovensku. První výsledky budou později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slováci v sobotu v předčasných parlamentních volbách vybírají nové složení 150členné Národní rady. Z hlasování by měla vzejít nová vláda, která nahradí stávající nestranický kabinet Ľudovíta Ódora. Volební místnosti se ve všech okresech otevřely v 7:00 ráno, uzavírají se ve 22:00 večer. Novinky.cz přinášejí z voleb on-line reportáž.

Zuzana Čaputová odvolila ve volbáchVideo: Novinky

 
Článek

Poslední průzkumy veřejného mínění naznačovaly velmi těsný souboj o první místo mezi stranou Směr-SD expremiéra Roberta Fica a uskupením Progresivní Slovensko (PS), v jehož čele stojí místopředseda europarlamentu Michal Šimečka.

Třetí nejsilnější byla v sondážích strana Hlas-SD, kterou další bývalý premiér Peter Pellegrini založil po odchodu ze Směru. Zbylá uskupení přitom neměla vstup do parlamentu jistý, složení budoucí vládní koalice tak bylo velmi těžké předvídat.

Volební místnosti se uzavřely

Hlasování v rámci slovenských předčasných parlamentních voleb skončilo, volební místnosti se uzavřely. Sledujte s námi sčítání hlasů v dalším on-line přenosu.

Volby na Slovensku: Čaputová pověří Fica sestavením vlády

Občanská povinnost, rozhodování o budoucnosti, boj proti mafiánům. Proto šli slovenští voliči k volbám

Je to závazek vůči nám i našim dětem, občanská povinnost. Tak odpovídali Novinkami oslovení voliči, kteří během soboty hlasovali v Pezinoku, Perneku a Jablonovém.

V Perneku je něco přes 700 registrovaných voličů. „Incident tu nemáme žádný, lidi průběžně chodí,“ uvedl předseda tamní volební komise. Odhaduje, že sečteno budou mít do druhé hodiny v noci.

Ankety s voliči v Pezinoku, Perneku a JablonovémVideo: Novinky

V Petržalce vysoká účast

V bratislavské čtvrti Petržalka překročila účast tři hodiny před uzavřením volebních místností 60 procent, informovala televize TA3. V okrsku číslo 90 na základní škole Žehrianská dosáhla účast ve volbách v podvečer zhruba 67 procent.

„Vypadá to, že účast bude nakonec poměrně vysoká,“ konstatoval předseda volební komise Bronislav Vajgl s tím, že největší nápor voličů už ale pominul, informuje web sme.sk.

První výsledky nejdříve ve 22:45

Po úmrtí voliče v Považské Bystrici se volební moratorium prodlužuje do 22:45. Televizi Markíza to potvrdil předseda Státní komise pro volby a financování politických stran Ladislav Orosz.

Zároveň televize na svém serveru oznámila, že ve 22:00 zveřejní takzvaný slepý exit poll. Půjde o průzkum, jak lidé volili, ovšem v grafu nebude uvedeno, které straně patří odhadovaný zisk.

Volební komisi museli změnit, nadýchal její předseda i člen

V obci Zuberec na severu Slovenska museli pozměnit volební komisi poté, co na policii přišlo oznámení, že někteří členové volební komise jsou pod vlivem alkoholu.

Policisté toto oznámení prověřili a dechová zkouška vyšla pozitivně u předsedy a jednoho člena komise. Z komise byli oba lidé vyloučeni, policie případ podstoupila Okresní volební komisi. Informovala o tom TV Markíza s odkazem na tiskovou agenturu TASR.

V Považské Bystrici zemřel ve volební místnosti volič

V jednom z volebních okrsků v Považské Bystrici muselo být rovněž přerušeno hlasování. Zkolaboval tam starší volič a v místnosti zasahovali záchranáři. I přes jejich snahu volič bohužel zemřel.

I tato volební místnost bude kvůli přerušení otevřena po 22. hodině. S odkazem na tiskovou agenturu TASR to uvedl web aktuality.sk.

Volební účast je tu vysoká, popsala tazatelka agentury Focus

Tazatelka agentury Focus Novinkám popsala průběh voleb v jednom z okrsků v Pezinku, kde volila rovněž prezidentka Zuzana Čaputová.

„Probíhá to tu úplně pokojně, volební účast je tu vysoká, protože je tu velký okrsek,“ uvedla tazatelka, která má na starosti vyplňování dotazníků pro takzvané Exit polls.

To jsou první odhady výsledků voleb, které napoví, jak celé volby dopadly. První tyto odhady budou ovšem zveřejněny se zpožděním kvůli zdravotním komplikacím člena volební komise v jednom z volebních okrsků v Petržalce.

Volební účast je vysoká, říká tazatelka agentury Focus v PezinkuVideo: Novinky

Volič hodil do urny svou občanku

Web tvnoviny.sk informoval, že v jedné blíže nespecifikované podtatranské obci hodil volič do hlasovací urny nejen obálku s hlasovacím lístkem, ale omylem také svůj občanský průkaz.

Volební komise mu občanský průkaz vrátí až po sčítání všech hlasů.

Okrsek pro maratonce

V neděli se koná v Košicích 100. ročník Mezinárodního maratonu míru. Na požádání organizátorů zřídili pro účastníky běhu speciální volební okrsek v areálu kulturního centra Kulturpark.

Přestupek ve volební místnosti

V obci Kostoľany pod Tríbečom v okresu Zlaté Moravce bude volební místnost otevřena také o něco déle, protože volby zde byly přerušeny od 11:50 do 12:15.

Web tvnoviny.sk informoval, že 67letý muž odmítl vhodit hlasovací lístek do správné urny. Když ho na to komise upozornila, poškodil urnu, která se používá na nepoužité hlasovací lístky. Policie případ řeší jako přestupek.

Slovensko jako doma u mámy

Přál bych si, aby Slovensko neřídili amatéři a břídilové bez zkušeností a nezatahovali nás do migračních či vojenských dobrodružství, řekl bývalý trojnásobný slovenský premiér Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) je jedním z favoritů na vítězství v dnešních předčasných parlamentních volbách na Slovensku.

Fico v nahrávce na sociální síti také zveřejnil, jak odevzdal hlas ve volební místnosti. Uvedl, že volit přišel k mámě domů. Fico vyrůstal mimo slovenskou metropoli.

Foto: Facebook/Robert Fico

Slovenský expremiér Robert Fico se svou matkou u voleb

Volební moratorium prodlouženo o 40 minut

První předběžné výsledky budou známy nejdříve 40 minut po uzavření volebních místností. Důvodem je to, že ve volební místnosti v Petržalce zkolaboval člen volební komise.

Volební místnost byla na zhruba 40 minut uzavřena, a tudíž se místnost definitivně uzavře o 40 minut později. Aby nedošlo k ovlivnění těch, kteří se rozhodnou volit po desáté hodině, jakékoliv informace o výsledcích voleb budou pozdrženy. Informoval o tom mluvčí ministerstva vnitra Matej Neumann.

700 statistiků

Premiér Ľudovít Ódor se po hlasování sešel se členy ústřední volební komise. Následně prohlásil, že férovost a transparentnost voleb je zaručena a že zatím nebyly hlášeny zásadní problémy. Výsledky hlasování podle něj bude dávat dohromady na 700 odborníků ze statistického úřadu.

Volby na SlovenskuVideo: Novinky

Volil jsem tak, aby se mé děti měly dobře. Na Slovensku vyhlížejí lepší budoucnost

Barva razítka – hoax

Policisté na jihu Slovenska při dnešních předčasných parlamentních volbách dostali dva telefonáty od lidí, kteří si stěžovali na barvu razítka na obálkách, do nichž voliči vkládají ve volebních místnostech hlasovací arch. Podle policie lidé uvěřili takzvanému hoaxu.

Barva razítka zamotala Slovákům u voleb hlavu. Volali policii

Čaputová odvolila se zpožděním

V Pezinku odvolila prezidentka Zuzana Čaputová, a to o hodinu později, než plánovala. U volební místnosti se totiž nacházel podezřelý batoh, který musel být prověřen.

„Kampaň byla mimořádně náročná. Proto si myslím, že je důležité, aby lidé překonali nezájem a nedůvěru a přišli volit,“ řekla Čaputová novinářům.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám