Hlavní obsah

Kandiduje v 89 letech. Chce zachránit obci les

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je Františku Hatinovi 89 let, kandiduje do podzimních komunálních voleb. Vstoupil ale do poněkud bizarního uskupení Za záchranu obecního lesa, které vzniklo v Sebečicích na Rokycansku. „Původně jsem už do politiky jít nechtěl, ale nakonec mě přemluvili,“ zdůvodnil Právu senior.

Foto: Klára Mrázová

Františku Hatinovi ze Sebečic je 89 let.

Článek

Hnutí tvoří sedm lidí, přičemž čtyři z nich jsou důchodci. „Když vidím mladé, k ničemu se nemají. Nezapojují se a odmítají dělat cokoliv zadarmo,“ řekl. Členové skupiny tvrdí, že vedení Sebečic špatně hospodaří na obecním lese. „Hrozně se tady těží. Místo stromů máme spíš tankodrom,“ zlobil se muž, který je nejstarším kandidátem v okrese.

Když vidím mladé, k ničemu se nemají. Nezapojují se a odmítají dělat cokoliv zadarmo
František Hatina

Podle jeho názoru se v poslední době les zničil, za což údajně nese zodpovědnost především starosta. „Je potřeba vytvořit mu protiváhu. Co se tady dřív udělalo věcí, teď jdou peníze hlavně do Biskoupek,“ doplnil. Obdobně se vyjádřil Hatinův vnuk Jiří Ineman, dvojka na kandidátce, i jeho partnerka a lídryně Miroslava Váchová.

Pod Sebečice spadá i vedlejší víska Biskoupky. Celkem tam žije 71 lidí.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

„Starosta by měl být od nás, místostarosta ze sousední vesnice, aby to bylo spravedlivé. Anebo se úplně oddělit, to by bylo lepší,“ zmínil senior. Odkazoval tak na snahu v minulosti vyvolat referendum a obě obce osamostatnit. Neobvyklý návrh místního občana nakonec skončil až u Nejvyššího správního soudu, jenž ho zamítl.

Starosta Tomáš Fiala (Občané Sebečic a Biskoupek) se proti uvedenému ohradil. Sdělil, že členové uskupení Za záchranu obecního lesa nemluví pravdu. „Jsou to bludy, které nemají podložené. Hospodaříme dobře. Můžeme to dokázat. Máme za sebou i kontroly a vyšetřování, všechno bylo v pořádku,“ zdůraznil Fiala.

Ten od kritiků čelil nejrůznějším stížnostem a trestním oznámením. „Problémy se táhnou už delší dobu. Mnohokrát jsem byl na policii. Nikdy ale nebyla naplněna skutková podstata trestného činu,“ doplnil s tím, že ani provedené audity neshledaly žádné nesrovnalosti.

Jak se volí starosta? Komunální volby přehledně

Komunální volby

Podle starosty chybějí opozici jednak informace, jednak si vyzobává pouze ty, které se jí zrovna hodí. „Těžbu lesa určuje stát. Nejsem to ani já, ani hajný. Na to přece existuje lesní desetiletý hospodářský plán,“ podotkl Fiala.

Domnívá se, že společnou řeč zřejmě nenajdou. „Je jedno, jestli jsem starostou já, nebo někdo jiný. Někteří z nich si budou pořád stěžovat, to už je taková jejich mentalita,“ uzavřel.

Redakce Práva mluvila také s obyvateli i chataři obou vesnic. Shodli se, že vznikly dva znesvářené tábory, které válečnou sekeru asi jen tak neza­kopou.

Reklama

Výběr článků

Načítám