Hlavní obsah

Senátní volby: krize nahrává ANO, poslední šance ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politická situace i energetická krize by mohly v senátních volbách pomoci opozičnímu ANO k posílení v horní komoře, kde má nyní jen pět zástupců z 81. Senát s 65 hlasy ovládají strany vládní koalice a nezdá se, že by ve volbách o většinu přišly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nad propastí stojí soc. demokraté, kteří se v minulém období podíleli s Andrejem Babišem na vládě, do Sněmovny se pak už nedostali a v minulých volbách ztratili i většinu senátorů.

Podle politologů by si mohlo hnutí ANO polepšit, ale ne závratně. „Je docela pravděpodobné, že se klub ANO rozroste. Za celou éru, co ANO kandidovalo do Senátu, bylo vládní stranou. Teď mu situace dost přeje. To, co dříve nastávalo, že se proti ANO voliči mezi prvním a druhým kolem voleb spojovali, se teď v takové míře dít nemusí,“ řekl Právu politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Volby 2024: Jak probíhají volby do Senátu

Volby do Senátu

Zdůraznil, že senátní volby se odehrávají ve stínu komunálních, které mají pro vládní strany větší význam. Především na výsledku ve velkých městech se může ukázat, jak lidé vnímají politiku vlády, zejména v energetické krizi.

Podobně to vidí politolog z Univerzity Karlovy Petr Jüptner, který ale upozornil i na vliv nízké volební účasti na výsledky. V prvním kole při souběhu s komunálními volbami chodí volit kolem 43 procent lidí a ve druhém kole už jen 16 procent voličů. Pro srovnání – při loňských sněmovních volbách přišlo k urnám 65 procent lidí

Do Senátu chce herec, kardiochirurg i expremiér

Domácí

„Protestní a levicový elektorát, o kterém se v případě ANO a SPD bavíme, nepovažuje komunální volby za zásadní a důležité. Stejně tak senátní, protože jsou tito voliči více skeptičtí k roli Senátu a dopadu těchto voleb na jejich životy,“ vysvětlil Právu Jüptner. I on si sice myslí, že ANO může posílit, ale poměr sil v Senátu se tím nezmění.

Soc. dem. mohykán?

Velkou výzvou i strašákem – po krachu v krajských volbách 2020 i v loňských sněmovních – jsou senátní volby pro ČSSD. Ve společném devítičlenném klubu s ANO pod názvem ProRegion má už jen poslední tři senátory. Pokud by soc. dem. Jaromír Strnad mandát neobhájil, zbyl by ČSSD, která Senát kdysi ovládala, jako poslední mohykán pouze Petr Vícha. Mandát totiž letos vyprší i Janu Žaloudíkovi, který už nekandiduje.

ČSSD bojuje o hlasy voličů jen v 11 z 27 volebních obvodů. Například v Praze 11 nasadila expremiéra Vladimíra Špidlu proti exprimátorovi Tomáši Hudečkovi (dříve TOP 09, nyní nezávislý), senátorovi Ladislavu Kosovi (HPP 11) nebo radní Haně Kordové Marvanové (Spolu).

Pro vznik a udržení senátorského klubu je nutných nejméně pět členů. Mohlo by se stát, že v případě neúspěchu by společný klub soc. demokratů a ANO zanikl, senátoři by se mohli přidat jinam, anebo by byli nezařazení. Přišli by tak i o některé výhody spojené s klubem, např. o nárok na úhradu nákladů z rozpočtu Senátu. Šéfové klubu mají nárok na služební auto.

Reklama

Výběr článků

Načítám