Hlavní obsah

Pirát Profant: Ve Sněmovně jsou bílí páprdové, kteří inklinují k fašismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle pirátského poslance Ondřeje Profanta je Poslanecká sněmovna „plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu“. Řekl to tento týden na předvolební debatě o manželství pro všechny, kterou v rámci probíhajícího festivalu Prague Pride pořádala iniciativa Jsme fér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ondřej Profant na archivním snímku

Článek

„Problém je zcela jednoduchý. Sněmovna je plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu. V této situaci je to prosazovat docela těžké. A kdo tomu nevěříte, tak se podívejte na projednávání prvního čtení manželství pro všechny,“ reagoval Profant na dotaz, co mohou udělat občané pro to, aby se legislativní proces schvalování zákona o manželství pro všechny urychlil.

Internet je naše moře. Jak Piráti plují českou politikou

Volby

Na Profantův pondělní výrok reagoval na Twitteru exposlanec TOP 09 Miroslav Kalousek, který uvedl, že za „páprdu“ považuje samotného Profanta. Zároveň připustil, že jsou v dolní komoře i vypjaté postoje, ale nikdo podle něj k fašismu neinklinuje. „Nevidí si do úst,“ tepal piráta.

„K extremismu bohužel někteří dnešní poslanci neoddiskutovatelné inklinují,” odpověděl Profant Novinkám na dotaz, jak to s inklinací kolegů poslanců k fašismu myslel.

„Ve Sněmovně v současné době zasedá například strana SPD, kterou zmiňuje ve své zprávě o extremismu i MVČR. Připomeňme, že jejího člena chtěla například policie stíhat za podezření na popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy,” dodal Profant zřejmě v narážce na poslance SPD Miloslava Roznera, kterého za slova o „neexistujícím pseudokoncentráku” v Letech chtěla stíhat policie, poslanci jí ho ale v březnu 2019 odmítli vydat.

„Takové názory a jednání podle Pirátů do vyspělé demokratické země nepatří. I proto vnímáme jako enormní hrozbu pro naši zemi i občany, že se vláda právě o strany jako SPD či KSČM opírá. Je s podivem, že to například panu Kalouskovi přijde v pořádku,” řekl Novinkám Profant.

Poslanci dali šanci manželství homosexuálních párů

Domácí

Během zmíněné debaty současně tazatel poukazoval na to, že zákon ležel ve Sněmovně téměř tři roky, než prošel na konci dubna prvním čtením.

Manželství i pro homosexuály tehdy podpořilo 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Naopak zamítnutí novely občanského zákoníku o manželství homosexuálů prosazovali poslanci ODS, SPD a Trikolóry.

Do voleb zřejmě zákon spadne pod stůl

Nyní zamířil návrh k posouzení výborům. Podle očekávání se však schválení zákona do konce volebního období nestihne. Poslance čeká do říjnových voleb pouze jedna řádná schůze v druhé polovině září.

Prague Pride si 650 tisíc zaslouží, přiláká turisty, brání se Hřib kritice

Domácí

Manželé stejného pohlaví by měli podle novely stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví, která u registrovaného partnerství absentují. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

Reklama

Výběr článků

Načítám