Hlavní obsah

Zemřel první a zatím poslední polský kosmonaut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Zemřel Miroslaw Hermaszewski, první a dosud jediný Polák, který letěl do vesmíru, oznámila polská média s odvoláním na pozůstalé. Hermaszewski, který podnikl let do kosmu v létě 1978, zemřel v pondělí ve věku 81 let v jedné z varšavských nemocnic.

Foto: Josef Zajíc

Miroslaw Hermaszewski (vlevo) se v roce 2019 zúčastnil spolu s čs. kosmonautem Vladimírem Remkem besedy v moravskoslezských Bolaticích (archivní foto).

Článek

Informaci o úmrtí potvrdil televizi TVN 24 Hermaszewského zeť, poslanec Evropského parlamentu Ryszard Czarnecki. Podle něj tchán zemřel po poledni.

„Jménem rodiny potvrzuji velmi smutnou zprávu o smrti generála Miroslawa Hermaszewského, prvního polského kosmonauta, skvělého pilota…,“ napsal Czarnecki na sociální síti.

Hermaszewski do vesmíru letěl jako první a dosud jediný Polák na přelomu června a července 1978 spolu s Rusem Pjotrem Klimukem v programu Interkosmos, a to hned po československém kosmonautovi Vladimíru Remkovi. Let trval osm dní.

V Bolaticích besedovali kosmonauti Miroslaw Hermaszewski a Vladimír Remek

Vaše zprávy

Strach nikoli při startu, ale při přistání

Po 40 letech se svěřil, že se nejvíce bál meteoritů a že se víc trápil při přistání než při startu.

„Při startu je velká motivace, moc se chce letět a méně se hledí na ohrožení. Ale při přistání je už jiný přístup. V hlavě se opakuje: Už jsem tam byl, chci se vrátit. Čekají na mě, mám ženu a děti. Chci, aby už to skončilo,“ zavzpomínal v rozhovoru. Po návratu jej také zaskočila popularita a sláva, na které nebyl připraven.

Zemřel rekordman v délce pobytu člověka v kosmu Valerij Poljakov

Věda a školy

Po letu Hermaszewski sloužil v generálním štábu, stal se zástupcem velitele protivzdušné obrany, později velitelem letecké školy, kde byl povýšen na generála, a poté se stal zástupcem velitele vzdušných sil a protivzdušné obrany.

Hermaszewski se v roce 2004 ucházel o zvolení do Evropského parlamentu, ale neuspěl. Někdejší československý kosmonaut Remek se tehdy naopak do parlamentu dostal

Ve vzduchu celkem nalétal 2047 hodin a 47 minut při 3473 startech a přistáních.

Za války jako dítě málem zahynul

Pozdější kosmonaut jako dítě málem zahynul při vraždění Poláků ukrajinskými nacionalisty za druhé světové války na Volyni. „Jedné noci bylo v naší vesnici povražděno 182 lidí, včetně 18 blízkých příbuzných. Můj děda zahynul po sedmi úderech bodákem do hlavy,“ řekl kdysi v televizi Hermaszewski.

Dědeček byl už devadesátník, ale nejmladší zavražděný příbuzný měl půldruhého roku, stejně jako on sám tou dobou.

Hermaszewski se v roce 2004 ucházel o zvolení do Evropského parlamentu, ale neuspěl.

Někdejší československý kosmonaut Remek se tehdy naopak do parlamentu dostal a v poslaneckém klubu Sjednocené levice se sešel se svým italským kolegou Umbertem Guidonim, který měl za sebou dokonce dva lety do vesmíru na palubě amerických raketoplánů Endeavour a Columbia.

NASA vyzvedla modul Orion z oceánu, budou ho zkoumat technici

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Mirosław Hermaszewski

Výběr článků

Načítám