Hlavní obsah

V Bolaticích besedovali kosmonauti Miroslaw Hermaszewski a Vladimír Remek

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 6. dubna zorganizoval Klub létání Zábřeh ve spolupráci s obcí Bolatice besedu, jíž se zúčastnili polský kosmonaut generál Miroslaw Hermaszewski a český kosmonaut plukovník Vladimír Remek.

Foto: Josef Zajíc

Beseda s kosmonauty v Bolaticích. Zleva: Leszek Mazurowski, Miroslaw Hermaszewski, Vladimír Remek, Pavel Herbert.

Článek

Beseda se konala v Kulturním domě v Bolaticích od 14.30 hodin.

V té době již byl sál zcela zaplněn lidmi, aby poznali kosmonauty a měli možnost slyšet povídání o letech do vesmíru - a nejen o vesmíru. Besedující kosmonauty přivítal starosta Mgr. Pavel Herbert. Vzpomínky a komentáře polského kosmonauta překládal farář Leszek Mazurowski.

První slovo dostal polský kosmonaut Miroslaw Hermaszewski. Zajímavým způsobem i s humorem podal své zážitky od počátků své letecké kariery, kdy začal létat na větroních, až po nejrychlejší a nejmodernější stíhačky. Jak sám řekl, mezi zasednutím do větroně a letem se stíhačkou je rozdíl čtyřiceti let. 

Hermaszewski po lékařských kontrolách, výcviku doma a dalších lékařských kontrolách se dostal do "hvězdného městečka", kde nastaly další složité lékařské a psychologické testy a vyšetření, zvládnutí další informací s letem, samotným pobytem na kosmické stanici a opět letem na Zemi. Polský kosmonaut letěl ke kosmické stanici Saljut 6 27. června 1978 lodí Sajuz 30. V kosmu pobyl 7 dní.

V druhé části besedy se ke slovu dostal i první český kosmonaut plukovník Vladimír Remek. I on divákům shrnul jeho výběr ke kosmonautům, přípravu a let samotný.

Vladimír Remek byl v historii lidstva 87. kosmonautem světa, prvním kosmonautem Československa. Evropská kosmická agentura ho považuje za prvního kosmonauta Evropy. Remek startoval 2. března 1978 v lodi Sajut 28 s kosmonautem Alexejem Gubarevem. V kosmu pobyl 7 dní, 22 hodin a 17 minut. 

V další části odpovídali oba na otázky z publika. Mnozí se ptali na osobní věci a také na téměř velmi osobní pocity. Například: Jak je to s mužskou potencí po letu a pobytu ve vesmíru?

„Pokud neměl kosmonaut problémy s potencí před letem, neměl ani po návratu z vesmíru. Pokud měl problémy před letem, tak mu ani nebesa nepomohla..." odpověděl s jiskřičkami v očích Hermaszewski.

I Vladimír Remek dostával zajímavé a mimo jiné i značně intimní otázky z života na stanici Saljut 6. Jak jste tam chodili na záchod, především na velkou stranu? - zněla otázka z publika.

„V počátcích je to složité a úplně poprvé ještě složitější. Když jsem šel poprvé na velkou stranu, byl jsem nervózní. Podle pravidel jsme tam nesměli, kvůli zapnuté filtraci, být déle než patnáct minut. Když jsem udělal vše potřebné a vrátil se mezi kosmonauty, tak jsem konstatoval - nyní si vás, sovětské kosmonauty, vážím ještě více...” řekl s nadsázkou Remek.

Čas běžel, po téměř dvou hodinách akci zakončila autogramiáda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám