Hlavní obsah

Před 50 lety odstartoval vesmírný program Interkosmos

Moskva

Před 50 lety, 13. dubna 1967, podepsali v Moskvě zástupci socialistických zemí program o spolupráci při průzkumu kosmického prostoru pro mírové účely, který později dostal jméno Interkosmos. Předchozí den, 12. duben, připomíná 51. výročí letu prvního člověka do vesmíru, Jurije Gagarina.

Foto: Jiří Karas, ČTK

Výstava „Přátelství dobývá vesmír“ se nacházela v pražské výstavní síni u Hybernů. Pořadatelé věnovali expozici spolupráci ČSSR a SSSR, zejména v rámci programu Interkosmos. Jedním z exponátů výstavy je také první československá umělá družice Země Magion.

Článek

V rámci programu se do kosmického výzkumu zapojili s vědci z tehdejšího Sovětského svazu i odborníci z Československa, Polska, Bulharska, Maďarska, Německé demokratické republiky, Rumunska, Kuby a Mongolska. Později se připojil Vietnam.

Československo se do programu zapojilo na samém začátku, a to v oborech kosmické meteorologie, fyziky, biologie, medicíny a kosmického spojení. Od roku 1969 do roku 1988 opatřili českoslovenští vědci svými přístroji 21 specializovaných družic Interkosmos.

V rámci programu byla v roce 1978 vypuštěna i první československá umělá družice Země Magion, která zkoumala vazby mezi zemskou magnetosférou a ionosférou – odtud je také složen název Magion.

Remek ve vesmíru

Českoslovenští vědci se také například významně podíleli na projektu Vega, který byl zaměřený na výzkum Halleyovy komety a Venuše. Pro automatické kosmické sondy Vega 1 a Vega 2 sestrojili důležité zařízení pro navádění.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Remek

Součástí programu Interkosmos byly i lety s mezinárodní posádkou, díky kterým se do vesmíru vypravili i občané jiných zemí než SSSR a Spojených států. Jako první letěl v březnu 1978 Čech Vladimír Remek.

Program Interkosmos skončil koncem roku 1990 v důsledku pádu komunistických režimů v zemích sovětského bloku v Evropě.

Světový den letectví a kosmonautiky

Předchozí den, 12. duben, je ještě významnějším vesmírným milníkem. Připomíná 51. výročí prvního letu člověka do vesmíru, sovětského kosmonauta Jurije Gagarina.

Foto: Právo

Jurij Gagarin

Od roku 1969 se z rozhodnutí Mezinárodní letecké federace slaví jako Světový den letectví a kosmonautiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám