Hlavní obsah

Zdicí robot měl na stavbě v Šumperku světovou premiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdicí robot od Wienerbergeru si v Šumperku odbývá světovou premiéru na reálné stavbě. S olomouckou stavební firmou Gemo se tam podílí na výstavbě haly soukromého investora. Sériová výroba robotů začne během podzimu, příští rok si pak stavebníci budou moci pronajmout celkem sedm robotických pomocníků. Každý z nich zastane práci až pěti zedníků.

Zdicí robot na stavbě v ŠumperkuVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Stojíme na prahu budoucnosti stavebnictví, kde hlavní roli převezme pokračující digitalizace. Dostali jsme se do fáze, kdy poprvé zkoušíme skvělé schopnosti robota v praxi. Výsledkem by měla být stavba, co bude udávat směr, kterým se stavebnictví vydá,“ řekl Právu jednatel a komerční ředitel společnosti Wienerberger Petr Magda.

Firma podle něj do vývoje robota, na kterém se podílí mj. česká firma KM Robotics, investovala desítky milionů korun. Projekt podpořila také Technologická agentura ČR sumou 36,6 milionu korun.

Robot je prý neúnavný

„Společně přicházíme se zcela novým řešením, jaké se na stavebním trhu ještě neobjevilo. Cílem bylo vyvinout natolik dokonalého robota, aby se stal běžným zařízením, které se bude na stavbách používat každodenně. Základem úspěchu jsou jeho tři klíčové vlastnosti, je rychlejší, přesnější a hlavně neúnavný. Jde nám o to, aby lidé místo dvaceti tun dozdívek přeložili denně jen jednu,“ uvedl jeden z autorů projektu Štěpán Kočí, spolumajitel KM Robotics, který na vývoji robota začal pracovat před deseti lety.

Japonští záškoláci za sebe pošlou do třídy roboty

Věda a školy

„Všude kolem jsem slýchával, ať to zabalím, že je to šílená práce a budou to vyhozené peníze. Když jsem však přesvědčen, že něco má smysl, necuknu. Vytrval jsem a teď máme robota, který se začíná uplatňovat v praxi,“ podotkl.

Sériová výroba robotů začne letos na podzim, na jaře 2024 jich bude k pronájmu sedm. Cenu za pronájem bude Wienerberger určovat na základě objemu vyzděného zdiva.

Zdí dvakrát rychleji než parta zedníků

Robot pracuje se speciálními cihlami, které mají na čelních stranách drážky umožňující pevný úchop. Svým ramenem dosáhne do výšky bezmála tří metrů a dokáže pracovat bez přestávky tempem až deset metrů čtverečních vyzděného zdiva za hodinu.

„Zdí tedy dvakrát rychleji než parta zedníků. Potřebuje k tomu pouze přívod elektřiny, vody a operátora,“ uvedl Magda.

Foto: Petr Marek, Právo

Robot staví zeď na stavbě v Šumperku

Zdicí robot se momentálně hodí především na stavbu dlouhých rovných obvodových stěn, jako jsou zdi obchodních domů, škol nebo průmyslových hal. Základ stěny, růžky a šachtičky dělá zedník – vše ostatní robot.

„Do budoucna však bude přizpůsoben dalším typům staveb,“ zdůraznil Kočí a dodal, že vše na robotovi je české, jen ruka se dováží z Japonska.

V Šumperku robot pomáhá s výstavbou části průmyslového závodu společnosti Dormer Pramet. Stavbu zajišťuje firma Gemo.

„Digitalizace a robotizace je budoucnost stavebnictví. Robot – kromě toho, že je rychlý – zdí čtyřiadvacet hodin denně, nepotřebuje lešení a pracuje přesně, nahradí i lidi. Sehnat kvalitní zednickou četu je dnes prakticky nadlidský úkol. Proto jsme rádi, že ho na stavbě máme,“ konstatoval projektový manažer Gema Dominik Procházka.

Zdicí robot vyráží „do světa“. Dokáže pracovat dvakrát rychleji než pět zedníků

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám