Hlavní obsah

Japonští záškoláci za sebe pošlou do třídy roboty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské město Kumamoto zamýšlí využívat roboty, kteří žákům umožní virtuální účast na vyučování. Chce tak omezit rostoucí záškoláctví způsobené šikanou a úzkostí žáků, sdělili místní úředníci.

Foto: Profimedia.cz

Na mnoha japonských školách roboti již zdomácněli

Článek

Žáci budou moci od listopadu z domova ovládat dva roboty vybavené mikrofony, reproduktory a kamerami.

Podle listu Mainiči šimbun bude metr vysoký robot samohybný a žáci se s jeho pomocí budou moci podílet na vyučování, diskutovat se spolužáky, volně se pohybovat v prostorách školy nebo se účastnit akcí mimo třídu.

„Komunikace prostřednictvím robotů sice nenahradí skutečnou komunikaci, ale žákům, kteří jsou stále nejistí a bojí se hovořit s ostatními, poskytne alespoň určitý pocit reality,“ prohlásil Maki Jošizato, úředník městské správy.

„Doufám, že náš nápad přiměje nepřítomné děti k docházce na vyučování na dálku a nakonec i k návratu do školy. Tím, že odstraní jejich psychické problémy,“ dodal Jošizato.

Dětí za školou přibývá

Přestože budou učitelé i nadále přítomni ve třídách, městská vzdělávací rada doufá, že roboti napomohou nepřítomným dětem překonat úzkost a dodají jim sebedůvěru vrátit se k osobnímu vzdělávání.

„Žáci, kteří se učí dálkově, se k robotům vybaveným tablety připojí prostřednictvím svých notebooků, což jim umožní navštěvovat stejné hodiny jako jejich spolužáci a účastnit se diskusí,“ napsal Mainiči šimbun.

Rada se rozhodla zavést toto opatření v souvislosti se znepokojením nad nárůstem počtu záškoláků v posledních letech – tento jev zřejmě urychlila pandemie covidu-19.

Uvedla, že ve školním roce 2022 nenavštěvovalo vyučování 2760 dětí ve věku základních a nižších ročníků středních škol ve městě.

Následky pandemie tíží

V lednu školy v Kumamotu zaměstnaly asistenty pedagogů, kteří streamovali výuku, aby se nepřítomní žáci mohli připojit online. Tento krok uvítaly i samotné děti.

Ve zpětné vazbě jedno z nich potvrdilo, že mu virtuální třída poměrně výrazně zvedla sebevědomí, zatímco jiné připustilo, že se méně obává komunikace s učiteli a spolužáky.

Kumamoto není jediným místem, které se snaží řešit nárůst záškoláctví. Podle ministerstva školství odmítlo v Japonsku do konce března 2022 chodit do školy třicet a více dní za posledních 12 měsíců rekordních 244 940 žáků základních a středních škol.

Za klíčový faktor ministerstvo označilo psychické a fyzické zdravotní problémy vyvolané pandemií.

Vláda tehdy nenařídila uzavření škol, ale mnohé z nich během vln nákazy koronavirem dobrovolně zrušily vyučování, což dětem ztížilo obnovení normálního vzdělávání. Pandemická opatření také přinutila školy zrušit výlety, sportovní dny a další skupinové aktivity.

Japonci navštěvují kurzy usmívání. V pandemii to pod rouškami zapomněli

Koktejl

Reklama

Související témata:

Související články

Hotel, kde hosty obsluhují roboti

Hotelová recepční vypadá velmi sympaticky. Doširoka se usmívá, mrká dlouhými řasami a na sobě má dokonale bílou uniformu. Jakmile si s ní ale začnete povídat,...

Výběr článků

Načítám