Hlavní obsah

Vysokoškolákům zdraží ubytování na kolejích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke zdražení cen za ubytování studentů na kolejích v řádu procent přistoupí od července, nejpozději od září, hned několik univerzit a vysokých škol v Česku. Důvody jsou všude stejné: zvyšující se náklady na provoz. A to ještě nikde neuvažují, že by do cen započítali zvýšení DPH za ubytování z 10 na 21 procent, jak o této variantě mluví ministerstvo financí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kvůli zvyšujícím se nákladům se ubytování na kolejích zdraží (ilustrační foto)

Článek

Zřejmě jedinou z 26 veřejných tuzemských vysokých škol a univerzit, která cenu za ubytování na kolejích sníží, je Česká zemědělská univerzita v Praze.

„O zdražování kolejného neuvažujeme. Naopak s ohledem na vývoj cen energií předpokládáme od nového akademického roku jejich poměrné snížení,“ řekl Právu Jiří Macoun, který je na univerzitě ředitelem kolejí a menz. O kolik cena klesne, ale Macoun ještě neví.

Studenti vysokých škol a univerzit se mohou ubytovat na kolejích nejen na celý akademický rok, to je od září do konce června následujícího roku, ale školy jim umožňují ubytovat se i na kratší dobu. Minimálně však na měsíc.

Nové koleje ve Zlíně: vozíčkář nemůže na balkon

Domácí

Právě při uzavření dlouhodobé smlouvy měli až dosud zvýhodněnou cenu studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. „Do konce tohoto semestru bylo možné platit zvýhodněnou tříměsíční sazbu, od nového semestru tuto výhodu rušíme a zůstává pouze cena za jeden měsíc. Rozdíl bude 300 korun za měsíc,“ řekla Právu vedoucí kolejí Mirka Jelínková a dodala, že škola věří, že zrušení zvýhodněného kolejného pomůže z velké části financovat vyšší výdaje za energii.

Aktuálně se ceny za ubytování na kolejích Vysoké školy uměleckoprůmyslové pohybují od 4800 do 5600 korun za měsíc.

Připlatí si za komfort

Nejvyšší zvýšení cen kolejného od nového akademického roku, o 10 procent, chystá Západočeská univerzita v Plzni. Nepůjde o plošné zdražení, ale jen o 111 jednolůžkových pokojů na loni zrekonstruované koleji Máchova 20 poblíž Borského parku. „Nabízí nejvyšší komfort a je o ně enormní zájem,“ vysvětlila zájem mluvčí univerzity Šárka Stará.

Doplnila, že měsíčně platí studenti za ubytování od 2860 korun ve čtyřlůžkovém pokoji se sdíleným sociálním zařízením po 4990 korun za jednolůžkový pokoj s vlastním záchodem a koupelnou právě na koleji v Máchově ulici.

Další vysoké školy a univerzity zdraží ubytování na kolejích plošně. Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně to bude od července v řádu sedmi až osmi procent. „Důvodem je zvýšení cen energií,“ uvedla mluvčí univerzity Petra Svěráková s tím, že koleje čítají přibližně 1150 lůžek a jejich cena se pohybuje od 3450 po 5940 korun za měsíc a lůžko.

Zájem o studium humanitních oborů roste

Věda a školy

„Od července plánujeme navýšení cen ubytování o šest procent. Pro studenty to znamená zvýšení při dlouhodobém ubytování zhruba o 10 až 20 korun za noc podle typu pokoje,“ potvrdil Právu Štěpán Kuděj, mluvčí Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Ta má na kolejích 1981 lůžek a aktuálně platí studenti za lůžko a měsíc od 3300 do 5100 korun.

Obdobně o 10 korun na den zdraží od září koleje také Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, kde se ceny za koleje pohybují od 3500 do 5500 korun měsíčně. „Ke zdražení nás nutí navýšené vstupy od dodavatelů, zvýšení mezd i energií,“ zdůvodnila Právu mluvčí univerzity Petra Halíková.

Podotkla, že ušetřit mohou studenti v bezobslužné budově, kde musí uklízet sami, a 500 korun uspoří ti se smlouvou na kolej na celý akademický rok.

Ostravská univerzita oficiálně požádala o akreditaci pro studium zubařů

Věda a školy

V průměru o tři procenta plánuje zvýšení kolejného Vysoká škola ekonomická v Praze, jejíž koleje disponují kapacitou 3800 lůžek a studenti tam nyní za ubytování na vícelůžkových pokojích platí od 4100 až 7900 korun za měsíc. Dalších sedm veřejných vysokých škol na dotaz Práva odpovědělo, že zdražilo kolejné v posledním půlroce. Doufají, že k dalšímu zvýšení cen nebude nyní důvod.

Na začátku akademického roku, který začíná v září, školy hlásily plnou obsazenost kolejí, v současné době je to vždy nejméně z osmdesáti procent.

Mikuláš Bek rozhodne o miliardě pro VŠ

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám