Hlavní obsah

Nové koleje ve Zlíně: vozíčkář nemůže na balkon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 120 milionů korun stály nové koleje zlínskou Univerzitu Tomáše Bati (UTB). Ty vznikly přestavbou původních kolejí z počátku 60. let. Vadou na kráse jsou pokoje pro hendikepované, ze kterých se však vozíčkáři nedostanou na balkon přes vyvýšený schod a rám balkonových dveří.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pokoje pro studenty mají na kolejích vlastní sociální zařízení i kuchyňku. Z té se ale lidé na vozíčku nedostanou na balkon.

Článek

„Funkční, moderní a estetické ubytovací zařízení, které odpovídá současným trendům v oblasti ubytování,“ těmito slovy popisuje vedení univerzity rekonstruované vysokoškolské koleje za Městským divadlem ve Zlíně.

Univerzita je otevřela v pondělí. Ubytování zde najde 165 studentů v devadesáti pokojích. Plus dalších deset hendikepovaných studentů v pěti pokojích. Ty jako jediné mají balkony, které sousedí s kuchyňkou. Studenti na vozíku se však přes úzké dveře a rám francouzského okna na balkon nedostanou, a to, i když jsou podle vedení univerzity celé koleje bezbariérové.

„Velmi oceňujeme, že univerzita připravila pro studenty s tělesným postižením na kolejích bezbariérové pokoje. Jen je škoda, že se studenti na vozíku nedostanou bez cizí pomoci na balkon. Z kuchyně tam nevede cesta přes nějaký nájezd, je zde překážka v podobě spodního rámu balkonového okna a také vnitřní parapet. Problematická je i těsná šířka dveří na balkony,“ uvedl ředil organizace Handicap Zlín Aleš Chudárek.

Podle kvestora zlínské univerzity Alexandra Černého došlo v průběhu stavby k několika dílčím změnám projektu. Této překážky při stavbě ubytování pro hendikepované si však investor, kterým je UTB, ani projektant nevšimli.

Sociální zařízení má každý pokoj

Univerzita se rozhodla zmodernizovat budovu kolejí kvůli jejímu stáří a nedostatečnému komfortu studentů v původní stavbě.

„Byly zde pokoje bez sociálních zařízení, ta byla sdílená na každém patře. Nově jsou zde na pěti podlažích dvoulůžkové ubytovací jednotky se dvěma oddělenými pokoji, z nichž každý má vlastní sociální zařízení a společnou plně vybavenou kuchyň nacházející se mezi pokoji,“ popsal kvestor Černý.

V přízemí budovy je snídaňová restaurace, fitness centrum, prádelna, kolárna a recepce s odpočinkovou zónou. Na střeše pak prosklená kolejní restaurace.

Studentům po jízdném zdražily o stovky měsíčně i koleje

Ekonomika

Studenti za koleje měsíčně zaplatí zhruba pět a půl tisíce korun, i se snídaní pak necelých šest tisíc.

Rekonstrukce kolejí začala v roce 2021. Celkové náklady dosáhly 124 milionů korun. Z toho 93 milionů stála vlastní rekonstrukce budovy. Za 25 milionů pořídila univerzita nábytek a šest milionů bylo určeno na ostatní vybavení objektu.

„Z těchto nákladů bylo 71 milionů korun uhrazeno z peněz ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a 53 milionů pak z vlastních zdrojů univerzity,“ poznamenal rektor UTB Vladimír Sedlařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám