Hlavní obsah

Mikuláš Bek rozhodne o miliardě pro VŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladimir Balaš oznámil konec ve funkci šéfa školství symbolicky ve chvíli, kdy se mají rozetnout dvě horká témata týkající se vzdělávání. Rozhodnutí a jeho důsledky už padnou na bedra Mikuláše Beka, který je v resortu školství těžkou vahou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek

Článek

Bývalý rektor Masarykovy univerzity bude ve vládě spolurozhodovat o osudu téměř miliardy korun, kterou žádají akademici z humanitních oborů jako mimořádnou dotaci na vyrovnání platů.

Přitom Bekova domovská univerzita má vyšší platy než mnohé jiné univerzity. A také menší rozdíly v platech než třeba Univerzita Karlova. Bývalý rektor Bek také upozorňuje, že na filozofické fakultě v Brně mají 21,5 studenta na učitele, na filozofické fakultě v Praze jen dvanáct a v Českých Budějovicích jedenáct. Je tedy otázka, zda Bek bude důrazněji žádat po VŠ, aby si v rámci svých kompetenci nejdřív samy udělaly pořádek a teprve pak žádaly mimořádné stamiliony.

Očekávám, že pan Bek bude mít silnější pozici
František Dobšík, školské odbory

V pátek Balašovi přinesli vysokoškolští odboráři a aktivisté protestní akce Hodina pravdy petici za neodkladné řešení ekonomické krize na vysokých školách. Výzvu podepsalo dosud asi 4000 signatářů, kteří protestují zejména proti podfinancování a nízkým platům vyučujících humanitních a společenskovědních oborů.

Odbory příslib 900 milionů vysokým školám nedostaly

Věda a školy

Skončila i lhůta, během níž měly univerzity dodat resortu návrhy řešení, jak hodlají naložit se situací kolem nízkých platů svých učitelů. Na základě toho má ministr školství žádat vládu o jednorázovou dotaci až 900 milionů korun.

Stávky stále hrozí

Protesty akademiků humanitních oborů vyvrcholily koncem března demonstrací tisíců kantorů a studentů. I nadále hrozí vysokoškolské odbory stávkou.

V pohotovosti jsou i odbory regionálního školství, kterým se nelíbí úprava programového prohlášení a zákona o pedagogických pracovnících, který se měl v pátek ve třetím čtení schválit.

Původně totiž vláda i prostřednictvím zákona slibovala navýšit mzdy všem pedagogům na úroveň 130 procent průměrné mzdy. Na poslední chvíli však koalice cukla a chce garantovat nadprůměrné mzdy jen přímým vyučujícím. Pro školní psychology, speciální pedagogy, vychovatelky v družinách a v dětských domovech by měla vzniknout nová tarifní tabulka.

A přestože i se zúženou garancí pedagogy čeká růst mezd, sílí pochybnosti, že slíbené peníze do peněženek dorazí. Loni totiž vláda odklepla růst tarifů pedagogů o dvě procenta, ale jejich platy se zvedly jen o 0,3 procenta, neboť přišli o odměny.

„Pokud naskočí pan Bek, tak očekávám, že bude mít tu pozici silnější a že vydrží co nejdéle, aby věci, které jsou před námi a které učitelé, rodiče a žáci očekávají, dotáhl. Bohužel je to o penězích,“ řekl šéf školských odborů František Dobšík.

Garantovaný plat 130 % průměrné mzdy budou mít jen učitelé, schválili poslanci

Domácí

Reklama

Související články

Ministr školství Balaš skončí

Ministr školství Vladimír Balaš (za STAN) chce ze zdravotních důvodů skončit, potvrdil Novinkám. Jednat o tom má ještě celostátní výbor hnutí. Místo něj by...

Výběr článků

Načítám