Hlavní obsah

Ostravská univerzita oficiálně požádala o akreditaci pro studium zubařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravská univerzita (OU) zaslala Národnímu akreditačnímu úřadu (NAÚ) oficiální žádost o akreditaci nového oboru zubní lékařství na Lékařské fakultě OU. V případě získané akreditace je fakulta připravena vypsat přijímací řízení ve zkrácené lhůtě, aby studenti mohli nastoupit už od nadcházejícího akademického roku. Informoval o tom ve čtvrtek děkan fakulty Rastislav Maďar.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog a děkan Lékařské fakulty OU Rastislav Maďar

Článek

Do prvního ročníku by mohlo nastoupit 20 studentů, pro které fakulta připravuje potřebné zázemí.

„Aktuálně dokončujeme finální detaily prostor, ve kterých by měla výuka probíhat. V nich se nacházejí výukové trenažéry, zubní laboratoř, stomatologická křesla a další přístroje nezbytné pro vyučování budoucích stomatologů,“ uvedl Maďar.

Fakulta podle něj řeší i potřebné personální zajištění výuky. „Máme za sebou desítky úspěšných výběrových řízení na pozice lektorů a asistentů, kteří jsou připraveni do výukového procesu na naší fakultě v případě získání akreditace nastoupit,“ řekl Maďar.

V Ostravě spustili pilotní projekt. Chtějí vrátit do škol zubní prohlídky

Věda a školy

Dodal, že zázemí pro výuku budou mít případní budoucí studenti stomatologie také ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde vznikají nové stomatologické ordinace i laboratorní zázemí nezbytné k jejich praktické výuce.

Na stanovisko ministerstva čekali několik měsíců

Aby mohla Lékařská fakulta Ostravské univerzity zažádat o akreditaci Národní akreditační úřad, potřebovala souhlasné stanovisko ministerstva zdravotnictví, na které čekala několik měsíců.

Studium zubařů v Ostravě už od září? Akreditace se blíží

Věda a školy

Po jeho obdržení akreditační spis, který má přes 1800 stran, ještě aktualizovala a doplnila o jména dalších nových pedagogů.

Kvůli aktualizaci musel spis opětovně projít Radou pro vnitřní hodnocení OU, což je kontrolní orgán školy, který dohlíží na systém zajišťování a vnitřního hodnocení kvality vzdělávací činnosti. Následně byl spis odeslán NAÚ.

Výzva k zajištění stomatologické péče

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám, nejhůře jsou na tom Karvinsko a Bruntálsko. V kraji loni vznikla výzva k zajištění stomatologické péče, kterou podpořil i kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu.

Sto tisíc lidí na severu Moravy nemá zubaře. Řešte to, vyzývají Válka obce

Domácí

Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že zubní lékař chybí v kraji nejméně 80 až 100 tisícům obyvatel a někteří lidé nebyli na zubní prohlídce déle než deset let. Např. nemocnice v Krnově na Bruntálsku či Bohumíně na Karvinsku se tak snaží zajišťovat stomatology vlastními silami a podílí se na vzniku nových zubních ordinací.

Ostravská lékařská fakulta zase může přijímat mediky

Domácí

Lékařská fakulta OU se v minulosti potýkala s problémy, akreditační úřad tam prověřoval pochybení při přijímání studentů. Vše vyvrcholilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program všeobecné lékařství. Fakulta nemohla přijímat nové studenty. Nakonec akreditaci získala, ale nikoli na standardních deset let, ale pouze na pět.

Problémy fakulty a nezískání akreditace vedly k rezignaci někdejšího děkana Arnošta Martínka, kterého nahradil epidemiolog Maďar.

Akreditační úřad potvrdil své rozhodnutí o programech na Mendelově univerzitě

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám