Hlavní obsah

Vyřazený raketoplán Buran se vrátí z Kazachstánu do Ruska

Moskva/Bajkonur (Kazachstán)

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu se do Ruska vrátí raketoplán Buran, který je zatím v hangáru na kosmodromu. S odvoláním na specialisty, kteří zkontrolovali stav dávno vyřazeného vesmírného stroje, to uvedla státní tisková agentura TASS. Z vyrobených exemplářů Buranu se dostal na oběžnou dráhu jediný, a to v listopadu roku 1988.

Foto: Profimedia.cz

Buran v hangáru na Bajkonuru

Článek

„Cílem cesty (na kosmodrom) byla prohlídka vesmírné lodi Buran a jejího technologického modelu, stejně jako hangáru, ve kterém jsou uskladněny, a to kvůli následné přepravě vesmírné lodi na území naší země,“ sdělili odborníci z podniku Molnija.

Právě ten raketoplán Buran před desítkami let vyrobil. Kromě samotného raketoplánu by se do Ruska měl vrátit i jeho model. Podnik trvá na tom, že by měl mít dohled nad rozebráním, přepravou a následujícím opětovným sestavením raketoplánu i jeho modelu.

Vyčistili raketoplán od graffiti

Ještě dříve Buran očistili na Bajkonuru od graffiti, kterým jej letos na jaře pomalovali sprejeři, kteří po sobě zanechali mj. nápis „Dříve, než poletí ke hvězdám, by se člověk měl naučit žít na Zemi“.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos následně uvedla, že je nezbytné předat raketoplán do některého z muzeí kosmonautiky.

V kosmu 205 minut, později se na něj zřítila střecha

Do vesmíru vzlétl sovětský raketoplán Buran jen jednou, a to v listopadu 1988 a bez posádky. Po dvou obletech Země a pouhých 205 minutách ve vesmíru tento stroj dosedl na bajkonurskou přistávací dráhu.

Před 30 lety vyslal SSSR do kosmu svůj jediný raketoplán. Buran vzlétl poprvé a naposled

Historie

Průběh cesty řídila automatika, jelikož na palubě raketoplánu nebyla přítomna lidská posádka. Na oběžnou dráhu Buran vynesla supertěžká nosná raketa Eněrgija.

Buran se ještě v plné kráse předvedl v polovině roku 1989 na pařížském aerosalonu. Na zpáteční cestě pak na hřbetě obřího letounu An-225 Mrija zavítal i na pražské ruzyňské letiště.

Daný exemplář, který se dostal do kosmu, však skončil neslavně: na Bajkonuru se na něj v roce 2002 zřítila střecha neudržovaného hangáru. Trosky byly podle tisku rozřezány a prodány do Číny jako šrot.

První klasický kosmodrom Bajkonur slaví 65 let

Věda a školy

Na kosmodromu se nicméně zachoval stroj, který se do vesmíru nikdy nedostal kvůli zrušení celého programu, a model raketoplánu.

Unikátní snímky sovětského raketoplánu v opuštěném hangáru i zážitky z policejního zatčení si z výpravy na kosmodrom Bajkonur v Kazachstánu přivezl před čtyřmi lety ukrajinský dobrodruh Vitalij Raskalov.

„Hlavní dojem je, že v tom hangáru zůstaly pohřbeny ambice Sovětského svazu na dobytí vesmíru,“ řekl později ruskému internetovému listu Gazeta.ru. „Jsou tam různé rozvaliny, všude spousta odpadu. Je vidět, že to pustne už hodně let. Vše je to opuštěné, ale vypadá to náramně. Hned si představíte, jak to muselo být dříve přísně střežené.“

Další stroj dlí u Moskvy

Třetí vyrobený kus sovětského raketoplánu, pojmenovaný Bajkal, se zachoval na letišti v Žukovském u Moskvy jako exponát pro moskevské letecké výstavy MAKS.

Další dva nedokončené kusy byly zničeny. Zachovalo se však několik zkušebních modelů.

Ruští kosmonauti zapojili modul Nauka. Před plným zprovozněním je čeká spousta práce

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám