Hlavní obsah

Před 70 lety Sověti tajně vyslali do vesmíru dvojici psů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Praha

První živí tvorové, kteří se podívali na hranici vesmíru (nepočítáme-li americké octomilky z roku 1947), byli psi na palubách sovětských raket. Absolutní prvenství patřilo dvojici voříšků, kteří se jmenovali Cigan a Dezik. Ti odstartovali 22. července 1951 z kosmodromu Kapustin Jar v raketě, kterou sovětští výzkumníci vyvinuli na základě německé válečné V-2.

Foto: ČTK

Fena Lajka sice nebyla prvním živočichem, který překonal hranici vesmíru (100 kilometrů), byla ale prvním na oběžné dráze. Skončila však tragicky.

Článek

Historický let byl přísně utajen a podrobnosti o něm včetně skutečných jmen psích hrdinů se na veřejnost dostaly až počátkem 90. let.

Během asi čtvrthodinového letu vylétla raketa s psíky do zhruba stokilometrové výšky, odkud se snesla na padáku. Oba voříšci z letu vyvázli prakticky bez následků – Dezikovi nebylo vůbec nic, Cigan během přistávání utrpěl jen povrchové oděrky.

První klasický kosmodrom Bajkonur slaví 65 let

Věda a školy

Oba psí hrdinové se museli vyrovnat nejen se čtyřminutovým stavem beztíže, ale hlavně s pětinásobným přetížením při startu. Nic z toho pro psy, upoutané během letu do speciálních postrojů a sledované řadou přístrojů, ale neznamenalo větší nebezpečí.

Dezik uhynul při dalším letu

Sovětští vědci vybírali zvířata, kterým příroda dala do vínku odolnost a zdraví – pouliční křížence. Cigan byl huňatý bílý psík, zatímco srst jeho kolegy byla černá s velkými bílými skvrnami.

Kosmického pionýra Dezika ale čekal smutný osud, při druhém letu selhal padák a neovladatelná kapsle se roztříštila o zem. Lepší osud pak čekal na druhého člena průkopnické posádky, kterého se ujal šéf sovětské vesmírné komise akademik Anatolij Blagonravov, u kterého žil spokojeně dalších deset let.

ANALÝZA: Paradox rozmachu vesmírné turistiky v době zákazu spalovacích motorů

Svět

Prvním živým tvorem, který se dostal přímo na oběžnou dráhu, se stala v roce 1957 fenka Lajka, která ale zahynula už několik hodin po startu na následky přehřátí organismu a stresu.

Do historie se také zapsal let sovětské kosmické lodi 2 (označované i jako Sputnik 5), která do vesmíru odstartovala v srpnu 1960. Na palubě byly i fenky Bělka a Strelka, které se staly prvními živými tvory, kteří se vrátili z orbity zpět na Zemi.

Gagarin a další...

Před několika dny, 18. července, bylo i jiné „vesmírné výročí“, a to sto let od narození amerického astronauta Johna Glenna.

Před 100 lety se narodil John Glenn. První Američan, který obletěl Zemi

Historie

Někdejší stíhací pilot se 20. února 1962 stal prvním Američanem, který obletěl naši planetu. Do vesmíru se sice dříve podíval jeho krajan Alan Shepard (23 dní po Juriji Gagarinovi) a po něm i Virgil Grissom, jejich kosmické lodě ale za hranice vesmíru jen krátce „skočily“ po balistické dráze.

Před 60 lety nahlédl do vesmíru první Američan. Vše je OK, hlásil Alan Shepard

Historie

Až Glennův orbitální let na palubě Friendship 7 se minimálně vyrovnal výkonu sovětského kosmonauta Gagarina, prvního člověka ve vesmíru, který Zemi obletěl 12. dubna 1961.

Prvním člověkem v kosmu se stal před šedesáti lety Jurij Gagarin

Historie

Prvním člověkem, který obkroužil úplně celou naši planetu, se stal German Titov, který odstartoval do vesmíru 6. srpna 1961. K obletění celé Země jeho kolegovi Gagarinovi scházelo 1500 kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám