Hlavní obsah

Univerzity: Umělá inteligence je užitečná, musí se k ní ale přistupovat kriticky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Umělá inteligence (AI) je užitečný nástroj, který by měli studenti umět využívat, k jejím výstupům musí ale přistupovat kriticky, shodly se pražské univerzity. Na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) smějí studenti AI využívat i při psaní závěrečných prací, musí ale být schopní obhájit tvrzení, které od ní získají. Na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) se nesetkali se zneužitím AI u studentských prací, bakalářské práce rušit neplánují.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační snímek: logo umělé inteligence ChatGPT

Článek

Na VŠCHT není použití asistenčních nástrojů při tvorbě textů zakázané. Studenti nemusejí podklady připravené umělou inteligencí ani přímo citovat, protože nejsou považované za původní dílo. Pokud ale nástroje AI využijí, musejí v práci zmínit, o jaké nástroje se jedná a v jakém rozsahu je použili.

Univerzita uvedla, že veškeré texty vytvořené softwarovými nástroji jsou pouze podklady, za jejichž použití plně a bezvýhradně odpovídá student, který informace zpracovává.

Na VŠCHT jsou závěrečné práce primárně experimentální. Studenti musejí v laboratořích připravit experimenty, jejichž data následně interpretují. S odečtem dat a hlídáním experimentů studentům jazykové modely podle mluvčího VŠCHT Michala Janovského příliš nepomohou.

Slovem roku je podle tvůrců Collinsova slovníku AI

Internet a PC

Něco, co AI nedokáže

„Jsme technickou školou a AI samozřejmě využíváme, považujeme ji rozhodně za nápomocný nástroj, navíc jsme zatím její zneužití při vzniku studentských prací nezaznamenali,“ sdělila Kateřina Veselá z ČVUT.

V přístupu k využití AI podle ní záleží na jednotlivých fakultách. Obecně podle Veselé platí, že pokud uvede student mezi zdroji umělou inteligenci a řádně označí části práce, které vytvořila, je to v pořádku. Pokud by AI jako zdroj neoznačil, bylo by to možné na základně disciplinárního řádu ČVUT hodnotit jako disciplinární přestupek.

Kvalitu vzdělávání v ČR považuje za dobrou třetina lidí, nespokojená je hlavně starší generace

Věda a školy

O zrušení bakalářských prací na ČVUT podle Veselé neuvažují. Práce by podle pravidel univerzity měla zahrnovat něco, co by umělá inteligence nedokázala vytvořit, např. autorské konstrukční úlohy.

Možný problém u prací, které mají charakter rešerše

Na Univerzitě Karlově (UK) se o otázce bakalářských prací intenzivně jedná, zároveň ale záleží na daném studijním programu, uvedl mluvčí školy Václav Hájek. V některých je součástí práce experimentální činnost, kterou AI nenahradí.

O problematice AI se podle Hájka diskutuje především u prací, které mají charakter rešerší. Záležet bude především na názorech garantů studijních programů. Jedním z možných řešení je podle mluvčího zadávat takové práce, které budou pro AI obtížně zvládnutelné.

Srovnávací zkoušky pro přijetí na VŠ začnou v prosinci. Bude sedm termínů

Věda a školy

Fakulta VŠE ruší bakalářky

Web E15 minulý týden upozornil, že Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické (VŠE) nahradí bakalářskou práci projekty zaměřenými na aplikaci vědomostí v praxi. Týkat se to bude studentů, kteří nastoupí v příštím akademickém roce.

Plošně vyžadovaná písemná práce podle vedení fakulty i kvůli rozvoji generativní umělé inteligence postrádá smysl.

Univerzity studenty také upozorňují na rizika, která jsou s AI spojená. Těmi hlavními jsou nekritické přijímaní informací a neověřování dat. Podle kolegia rektorky UK Mileny Králíčkové by používání nástrojů AI mělo být doplňkové a nemělo by nahrazovat vlastní myšlení a práci. Učitelé by zároveň měli formulovat podmínky, za kterých budou považovat využití AI za vhodné při studiu, domácí přípravě či tvorbě písemných prací.

AI může psát diplomové práce, svolili v Liberci

Věda a školy

Nedávno jsme navíc informovali, že kupříkladu ChatGPT nebo jiné nástroje umělé inteligence nově mohou při psaní bakalářských, diplomových či jiných odborných prací používat právě i někteří i vysokoškolští studenti. K přelomovému kroku se od aktuálního akademického roku odhodlala třeba Technická univerzita v Liberci.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Hraničí to se závislostí. Zákaz umělé inteligence lidé v práci obcházejí

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám