Hlavní obsah

Srovnávací zkoušky pro přijetí na VŠ začnou v prosinci. Bude sedm termínů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní srovnávací zkoušku (NSZ), která je na asi 80 fakultách českých a slovenských vysokých škol součástí přijímacího řízení, si budou moci zájemci vyzkoušet v sedmi termínech. První bude 9. prosince, poslední 25. května. Příští týden si zájemci navíc mohou zkusit první zkoušku nanečisto. V tiskové zprávě o tom ve středu informovala společnost Scio, která zkoušky organizuje.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Příští čtvrtek si mohou zájemci o studium na VŠ otestovat své znalosti nanečisto v online zkoušce. Registrovat se mohou na webu.

„Účastníci si budou moci vyzkoušet, jak jim vyhovuje testování v online prostředí včetně vzdáleného dohledu. Výsledek NSZ nanečisto slouží pouze pro vlastní orientaci nebo jako forma přípravy, nelze ho použít k přijetí na fakulty,“ řekla vedoucí projektu NSZ Eliška Hloupá Sovová.

Uchazeči se na NSZ mohou přihlásit bez ohledu na podání přihlášky na vysokou školu a mohou je absolvovat i opakovaně. V přijímacím řízení se jim pak počítá nejlepší dosažený výsledek.

MŠMT: Ve výdělcích akademiků na různých VŠ jsou rozdíly v desítkách tisíc korun

Věda a školy

V loňském školním roce srovnávací zkoušky vykonalo 27 678 uchazečů, meziročně asi o 2000 více.

Největší zájem mají uchazeči o zkoušku z obecných studijních předpokladů (OSP), v uplynulém školním roce ji absolvovalo 65 procent zájemců.

„Test obecných studijních předpokladů je v současnosti nejrozšířenějším testem a využívá ho k výběru svých uchazečů většina fakult, které Národní srovnávací zkoušku uznávají jako náhradu přijímaček nebo jako součást svého širšího přijímacího řízení,“ vysvětlila Hloupá Sovová.

Necelá třetina zájemců podstoupila test ze základů společenských věd, pětina pak slovenskou variantu OSP.

NSS: Ministerstvo nemůže bránit vzniku soukromých škol jen proto, že ve státních je místo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám