Hlavní obsah

Slovem roku je podle tvůrců Collinsova slovníku AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Slovem roku se podle tvůrců britského výkladového Collinsova slovníku stala AI, tedy umělá inteligence. Informoval o tom server BBC. Ve svém zdůvodnění vydavatel slovníku uvedl, že zkratka AI, která se vžila jako označení pro umělou inteligenci, se stala frekventovanou součástí běžné mluvy a jedním z nejčastějších témat debat.

Foto: Profimedia.cz

Umělá inteligence

Článek

„Víme, že na AI se letos upírala velká pozornost kvůli tomu, jak rychle šel vývoj a jak se stala všudypřítomnou součástí našich životů stejně jako e-mail, streamování nebo další dříve futuristické a nyní běžné technologie,“ uvedl podle BBC šéf vydavatelství Alex Beecroft.

Výběr slova roku často odráží dění, které se propisuje do světa lingvistiky. V roce 2020 tak vzhledem k pandemii covidu-19 volba padla na slovo lockdown (uzávěra), loni titul získalo slovo permacrisis, které se používá k označení velmi dlouhého krizového období.

Expert: AI má hodně využití, je ale potřeba pamatovat i na rizika

Internet a PC

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 440 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

AI spotřebuje tolik energie jako Nizozemsko, obávají se vědci

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám