Hlavní obsah

Musk odmítá, že jeho satelity zabírají místo na orbitě. Vejdou se tam desítky miliard družic, tvrdí

Washington

Americký podnikatel a miliardář Elon Musk ve středu v listu Financial Times odmítl obvinění, že satelity Starlink jeho společnosti SpaceX zabírají místo ve vesmíru. Stížnost agentuře OSN kvůli nutnosti vyhnout se Muskovým satelitům v prosinci podala Čína, o zahlcení oběžné dráhy tento měsíc hovořil i generální ředitel Evropské kosmické agentury (ESA) Josef Aschbacher.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk uvedl, že na oběžné dráze Země je místo pro „desítky miliard“ družic a jiných vesmírných plavidel.

„Vesmír je neuvěřitelně obrovský a satelity jsou velmi malé. Nejsme v situaci, ve které bychom fakticky ostatní jakkoliv blokovali. Nikomu jsme v ničem nebránili, ani to neočekáváme,“ prohlásil v rozhovoru.

SpaceX vyslala na oběžnou dráhu dalších 48 satelitů pro síť Starlink

Věda a školy

Soukromá společnost SpaceX už vyslala do kosmu okolo 2000 satelitů sítě Starlink. Cílem projektu je dostupnější vysokorychlostní připojení k internetu po celém světě. Firma původně počítala s 1440 satelity, souhlas ale dostala už pro 12 tisíc, a dokonce uvažuje o pozdějším rozšíření sítě využívající až 30 tisíc družic.

Nebezpečí srážek

Např. Aschbacher ale varoval, že vyslání tisíců satelitů Starlink by omezilo dostupnost radiových frekvencí a míst na oběžné dráze pro ostatní. Před nebezpečím střetů ve vesmíru dlouhodobě varují i další experti a vyzývají vlády k většímu sdílení informací. Na oběžné dráze je podle některých odhadů celkově přes 30 tisíc satelitů a dalších umělých těles, z nichž některá jsou už nefunkční.

Musk oproti tomu trvá na tom, že místa je ve vesmíru dost pro všechny a počet satelitů na oběžné dráze přirovnal k počtu nákladních a osobních automobilů na planetě. „Pár tisíc satelitů nic není. Je to jako, hele, tady je pár tisíc aut na Zemi – nic to není,“ zmínil.

Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě

Věda a školy

Podle některých odborníků však auta s družicemi srovnávat nelze - kvůli mnohonásobně vyšším rychlostem satelity mimo jiné potřebují mnohem větší prostor k manévrování, píše Financial Times.

Zato analytička americké konzultační firmy zabývající se vesmírem Astralytical Laura Forczyková sice označila Muskovo přirovnání za zlehčování, nicméně dodala: „V podstatě má pravdu, že se jedná o problematiku řízení dopravy.“

Stížnosti Pekingu

Na Starlink si, jak jsme již informovali, stěžoval i Peking, který kvůli dvěma hrozícím kolizím podal stížnost příslušné agentuře OSN. Podle Číny střet mezi vesmírnou stanicí Tchien-kung (Nebeský palác) a družicemi letos málem nastal dvakrát: 1. července a 21. října. Číňané tvrdí, že jejich stanice z bezpečnostních a preventivních důvodů provedla manévr, aby se vyhnula riziku střetu.

Naší vesmírné stanici hrozil střet s Muskovými satelity, stěžuje si Čína

Věda a školy

Po zveřejnění čelil Musk a jeho společnosti útokům na čínských sociálních sítích. Někteří uživatelé označili Muskovy satelity za „vesmírný odpad“, další se pak domnívají, že se jedná o americké kosmické zbraně.

Reklama

Související články

Astronauti vyměnili u ISS nefunkční anténu

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Marshburn a Kayla Barronová ve čtvrtek vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS)...

Výběr článků

Načítám