Hlavní obsah

Ruská televize: Sestřelením družic paralyzujeme NATO na zemi, na moři i ve vzduchu

Ruský protidružicový raketový systém ASAT je schopný zničit satelity NATO a tím Alianci paralyzovat na zemi, na moři i ve vzduchu. V pondělí večer to uvedla ruská státní televize, což je ve světle posledních událostí u ukrajinsko-ruských hranic další jasná provokace Západu, konstatoval v úterý deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Protidružicové rakety ASAT mohou zničit 32 satelitů NATO a oslepit jejich rakety, letouny, lodě, nemluvě o pozemních silách,“ cituje britský list z pondělní zprávy ruské televize.

Vzdušně-kosmické síly Ruské federace raketu systému ASAT před dvěma týdny úspěšně vyzkoušely, když na oběžné dráze Země sestřelily starý satelit Ikar-39L ze sovětské éry. Úlomky z něj teď ohrožují posádku na Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Svět

A Ruská státní televize, která je v podstatě hlásnou troubou Kremlu, v pondělí uvedla, že by měl Západ tento krok vnímat jako varovný výstřel. Ten přitom přichází v situaci, kdy ukrajinští i američtí bezpečnostní experti varují, že Rusko chystá invazi na Ukrajinu. Oficiálně kvůli cvičení se v regionu shromáždilo 94 tisíc ruských vojáků a těžká vojenská technika.

Washington v pondělí vyjádřil své znepokojení. „Máme nadále velké obavy z ruských vojenských aktivit a tvrdé rétoriky vůči Ukrajině. Vyzýváme Moskvu, aby snížila napětí,“ prohlásila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Ukrajinci čekají invazi

To podle svých tvrzení přímo ohrožení Ukrajinci se vyjadřují přímočařeji. Šéf ukrajinského vojenského zpravodajství Kirill Budanov v nedělním rozhovoru pro Military Times řekl, že Rusové soustřeďují u hranic s Ukrajinou 92 tisíc vojáků a na konec ledna nebo začátek února příštího roku chystají invazi.

Rusové v lednu zahájí západní ofenzívu, varuje šéf ukrajinské rozvědky

Evropa

O chystaném ruském útoku na ukrajinskou svrchovanost mluvil v pátečním rozhovoru pro americký deník The Washington Post i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Řekl, že Moskva invazi chystá, ruský prezident Vladimir Putin se ale dosud nerozhodl, zda ji uskuteční, respektive k ní nedal pokyn.

Reklama

Výběr článků

Načítám