Hlavní obsah

Uchazeči o studium na střední škole mohou od letoška podávat přihlášku elektronicky

Praha
Aktualizováno

Zájemci o studium na střední škole si mohou nově podat tři přihlášky místo dvou, podat je mohou i elektronicky. Vyznačí na nich pořadí, kterým školám dávají přednost. Na základě výsledků zkoušek a priorit uchazečů je pak systém automaticky rozřadí. Přijímání na střední školy upravuje novela školského zákona, která začala platit 1. ledna.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Změny přináší změna školského zákona, která byla v pátek 29. prosince publikována ve Sbírce zákonů spolu s navazující vyhláškou a začala platit právě od Nového roku.

Přihlášku mohou uchazeči podat nově elektronickou formou s ověřením zákonného zástupce a s využitím elektronické identity, papírovou formou s podporou elektronického systému nebo pouze papírovou formou.

Podávání přihlášek od 1. do 20. února

Digitalizaci přihlašování na střední školy má zajistit Cermat vlastními zaměstnanci. Od 15. ledna se podle mluvčí Jany Patákové informační systém otevře ředitelům škol, kteří do systému nahrají své podmínky přijímání.

U přihlášek na střední školy netaktizujte

Věda a školy

Od 1. února se pak systém spustí pro děti a rodiče. Cermat je příspěvkovou organizací ministerstva školství, systém by měl podle Patákové stihnout připravit včas. Přihlášky budou uchazeči moci podávat do 20. února 2024.

Zájemci o studium na středních školách s talentovou zkouškou, kteří podali přihlášky do těchto oborů do 30. listopadu 2023, mohou také podat přihlášku i do oborů bez talentové zkoušky. O přijetí do oborů, které vyžadují talentovou zkoušku, bude rozhodnuto ve stejnou chvíli jako do ostatních oborů vzdělání. Jednotná zkouška se koná jen do maturitních oborů.

Umělá inteligence umí i přijímačky

Software

Talentovou zkoušku skládají uchazeči např. na uměleckoprůmyslové školy, školy zaměřené na grafiku, design, umění či umělecká řemesla nebo gymnázia se sportovní přípravou. Z talentových oborů pouze zájemci o gymnázia se sportovní přípravou musí konat jak talentovou zkoušku, tak jednotnou od Cermatu.

Přijímací řízení se bude letos konat v pátek 12. a v pondělí 15. dubna, nikoli dva dny po sobě. To uchazečům usnadní možnost přesunu k přijímacím zkouškám na školy v různých místech země. Střední školy nově nebudou muset zohledňovat výsledky předchozího vzdělávání.

Školám chybí kariéroví poradci

Věda a školy

Výsledky přijímacího řízení zveřejní školy v informačním systému i ve škole v den určený vyhláškou ministerstva školství. Podle webu Cermatu a MŠMT by to mělo být 15. května.

Uchazeči budou díky digitalizaci automaticky přijati do zvolené školy podle svých preferencí a zároveň podle výsledků v přijímacím řízení. Toto rozřazení se uskuteční společně pro řádný i náhradní termín zkoušek. Nově tedy nebudou odevzdávat zápisové lístky, jako tomu bylo doposud.

Zavedení digitalizované formy přijímacího řízení na SŠ si stanovil ministr školství Mikuláš Bek (za STAN) jako cíl při květnovém nástupu do funkce. Reagoval tak na komplikace, které letos způsobil dosavadní systém přijímacího řízení a zároveň zvýšený počet žadatelů o studium. Žáci mohli na vybrané střední školy posílat dvě přihlášky v papírové podobě.

Bek upravil dotaci na obědy pro děti. Příspěvek dostanou i nejchudší

Domácí

Přijetí na školu museli potvrdit odevzdáním zápisového lístku do deseti pracovních dnů. Po oznámení výsledků prvního kola přijímacího řízení se mohli neúspěšní uchazeči odvolávat a hlásit se do dalších kol přijímacích zkoušek. Vypisují je střední školy, které po prvním kole nenaplnily své kapacity.

Podle ministerstva celkové náklady na vlastní vývoj systému budou výrazně nižší než nejlevnější nabídka ve výběrovém řízení, která nesplňovala podmínky zadávací dokumentace a musela být vyloučena. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí v minulosti ČTK řekl, že systém chce Cermat vytvořit za částku nižší než dva miliony korun.

Ministerstvo vydalo doporučení, jak mluvit s dětmi o tragédii

Věda a školy

Související články

Děkanka Lehečková: Spolu to zvládneme

Ochota studentů a vyučujících podílet se na obnově fakultního života mě naplňuje vírou, že to spolu zvládneme, řekla Novinkám a Právu o možnostech vypořádat se...

Výběr článků

Načítám