Hlavní obsah

U přihlášek na střední školy netaktizujte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší strategií při vyplňování nové digitální přihlášky na střední školy je řídit se srdcem. Na semináři, na kterém představitelé úřadu seznamovali pražské ředitele středních škol s novým systémem, to řekla Štěpánka Thérová z ministerstva školství.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Rodiče mohou podávat přihlášky od 1. února, 15. května budou uchazeči vědět, jak u zkoušek dopadli.

Článek

Elektronická přihláška počítá s tím, že se na ni mohou zapsat až tři školy namísto dvou. Důležité ale bude pořadí škol na přihlášce, protože po přijímačkách systém zařadí uchazeče na školu, která bude nejvýše, a kde splnil kritéria.

„Jakékoli taktizování není namístě. Pokud by student napsal na první místo třeba učební obor, kde by měl téměř jisté místo na přijetí, a na druhé průmyslovku a na třetí gymnázium a pak se dostal na všechny, tak ho systém zařadí na učební obor,“ popsala Thérová.

Pojďme ten první, možná i ten druhý rok přežít. Věříme, že se to pak opravdu zažije
Štěpánka Thérová, ministerstvo školství

„Netaktizujte, piště do přihlášek pořadí oborů podle svého srdce, kam chcete jít skutečně nejvíc, pak zadejte školu, kam chcete o trochu míň, a na třetí místo dejte obor s jistotou přijetí,“ vzkázala pracovnice ministerstva.

Zanedbávání slabších žáků vyjde Česko draho

Věda a školy

Systém má být napojen na registr obyvatel a registr cizinců, což by mělo usnadnit obsluhu rodičům. Kromě jiných výhod si od něj ministerstvo slibuje přesnější analytické údaje. Dosud totiž měly úřady přehled pouze o přihláškách na maturitní obory, popřípadě o přijatých uchazečích na nematuritní obory. Nyní je ale možné napsat na přihlášku i dvě školy s talentovou zkouškou, které se konají odděleně.

„Díky tomuto systému budeme vědět o všech uchazečích do talentových oborů, maturitních i nematuritních. A až tato komplexní čísla porovnáme v září s matrikou, tak se nám možná odkryjí problémové regiony, školy, na které budeme moci cílit nějakou podporu, když uvidíme, že tam uchazeči vůbec neuspívají anebo že se nám tam vůbec nehlásí,“ uvedla Thérová.

Přihlášky na střední školy produkují zkreslené informace o poptávce, tvrdí odborníci

Věda a školy

Dva termíny všem

Oproti minulé praxi budou moci všichni konat státní testy ve dvou termínech, přičemž i nadále se bude brát v potaz lepší výsledek. Dosud ale uchazeči, kteří si podali jednu přihlášku, mohli jít jen k jednomu termínu. Podle Thérové mohlo jít například o uchazeče, kteří si nevěřili a podali si jednu přihlášku na maturitní obor a druhou na nematuritní, kde státní zkoušky neskládají. V příštím roce už bude mít uchazeč dva pokusy, i kdyby se hlásil na dva nematuritní obory.

Podle šéfa Cermatu Miroslava Krejčího budou mít ředitelé přistup k systému nejpozději 15. ledna. Vyplnit by pak měli nabídku oborů a kolik dětí jsou ochotni přijmout. Zadat mají i to, kolik žáků mohou v den státních zkoušek mít ve škole. Cermat pak děti rozřadí ke zkouškám na některé ze škol, kam se hlásí. „Pokud žák bydlí v Praze, ale hlásí se na jednu školu v Brně, budeme se snažit jej přiřadit k oběma zkouškám v Praze,“ popsal Krejčí.

Rodiče mohou podávat přihlášky od 1. února, 15. května budou uchazeči vědět, jak dopadli. Už v prvním kole by mělo mít až 80 procent uchazečů místo jisté. „Pojďme ten první, možná i ten druhý rok přežít. A pak věříme, že se to opravdu zažije,“ řekla Thérová.

Tříd lyceí přibývá, stejně nemusí stačit

Věda a školy

Výběr článků

Načítám