Hlavní obsah

Bek upravil dotaci na obědy pro děti. Příspěvek dostanou i nejchudší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství po kritice upravilo podmínky dotace, díky níž přispívají neziskové organizace dětem na školní obědy. Podpořit budou moci i děti, jejichž rodiče pobírají dávky v hmotné nouzi nebo jsou v exekuci. Dostanou na to ale méně peněz. Resort o třetinu snížil i objem vyčleněných peněz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Ministerstvo školství ve vyhlášené Výzvě na podporu školního stravování žáků základních škol v roce 2024 vypouští ustanovení, že zákonný zástupce podpořeného žáka nesmí být příjemcem dávek v hmotné nouzi, nesmí čelit exekuci/insolvenci nebo pobírat dávky pěstounské péče,“ uvedlo ministerstvo na svých stránkách.

Podle šéfa resortu Mikuláše Beka (STAN) šlo o chybu, za kterou se omluvil. Stanovení nové podmínky, která v minulých letech nebyla, kritizovali i někteří vládní kolegové.

Původní znění dotačních podmínek pro rok 2024 by podle neziskových organizací vyloučilo významnou část dětí z nejchudších rodin, které si nemohou dovolit platit jim školní obědy. Přislíbenou rychlou změnu neziskovky uvítaly.

Společně s dotčeným odstavcem ale ministerstvo školství upravilo i objem peněz, který je ve výzvě na podporu školních obědů vyčleněn. Původně se počítalo s 90 miliony korun, v novém dodatku se už kalkuluje jen s 60 miliony korun.

Organizace upozorňují, že pravidelné stravování ve škole má příznivý vliv i na socializaci dětí, jejich prospěch a docházku.

Nejchudším dětem nelze přispět na školní oběd. „Je to chyba, napravím to,“ slibuje Bek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám