Hlavní obsah

Pavel podepsal zvýšení rodičovské i změnu u přijímaček na střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvýšení rodičovské na 350 000 korun i možnost podávat tři přihlášky na střední školy. To jsou jen dvě ze 14 norem, které v pátek podepsal prezident Petr Pavel. Dalšími normami, které vstoupí v platnost, jsou novela liniového zákona či novela o dorovnávací dani, která umožní danit nadnárodní firmy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

Rodičovský příspěvek se od ledna pro nově narozené děti zvýší o 50 000 korun. Počítá s tím novela zákona o sociální podpoře, která rovněž zkracuje dobu jeho vyplácení ze čtyř na tři roky. V případě narození dvojčat a vícerčat budou rodiče od ledna čerpat 525 000 korun.

Novela školského zákona pak umožní podávat zájemcům o studium na střední škole tři přihlášky, přičemž budou moci vyznačit pořadí, kterým školám dávají přednost. Přihlášky se budou podávat elektronicky a bude nutné je podat do 20. února. Samotné přijímací zkoušky se budou konat 12. a 15. dubna.

Stát získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale působí i v Česku. Státní rozpočet by tím mohl podle předpokladů vlády získat asi dvě miliardy korun ročně.

Zkrátit čerpání „rodičáku“ je potřeba, vzniká tím ale větší tlak na místa ve školkách

Chuťovky

Liniový zákon má urychlit výstavbu silnic, dálnic, železnic a energetické infrastruktury. Na základě novely se bude nově vztahovat i na stavby pro energetickou bezpečnost související s jadernou energetikou a usnadní i otevírání a těžbu strategických ložisek kritických surovin včetně štěrkopísků a kamene.

Novela zákona o matrikách od ledna zvyšuje část matričních poplatků až trojnásobně. Třeba platba za ověření podpisu nebo otisku razítka na listině vzroste ze 30 na 50 korun. Novela například rozšíří právo oddávat na senátory a poslance a umožní stejnopohlavním párům, aby uzavřely registrované partnerství na jakémkoli matričním úřadu, nejen na 14 z nich jako nyní.

U přihlášek na střední školy netaktizujte

Věda a školy

Limit pro odměny obecních a krajských zastupitelů stanoví místo vládního nařízení od příštího roku zákon, který současně zavede i pravidelnou valorizaci těchto odměn. Změny zavede novela zákonů o obcích a krajích.

Poskytovatelé platebních služeb budou muset na základě novely zákona o DPH od příštího roku poskytovat finanční správě informace o platbách za přeshraniční internetové nákupy.

Česká národní banka (ČNB) pak na základě novely o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu bude moci stanovovat požadavky na minimální kapitálové vybavení úvěrových institucí a investičních podniků i v případech, že budou součástí globální sítě a budou mít sídlo mimo ČR.

Další norma počítá s tím, že rejstřík trestů do konce příštího roku přestane být samostatnou organizační složkou státu a začlení se pod ministerstvo spravedlnosti. Zcela zrušen bude Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, jehož agendu převezme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Elektronizace, vyšší poplatky i zápisy zdrobnělých jmen. Senátem prošla novela o matrikách

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám